Linkovi

Iraèki predsednik Sadam Husein najavio za sutra važan govor - 2002-08-07


Iraèki parlament je glasanjem odluèio da još jednom ponudi delegaciji amerièkog Kongresa pristup iraèkim sistemima naoružanja. Ali parlament je takodje izdao saopštenje da æe Iraèani stojati kao ujedinjena armija u sluèaju amerièkog vojnog napada na Irak. Sjedinjene Države optužuju Irak da podržava terorizam i da pokušava da obnovi svoje kapacitete za izgradnju oružja za masovna uništavanja. Predsednik Buš je rekao da je predan onome što naziva promenom režima u Bagdadu, ali je takodje rekao da na svom pisaæem stolu nema planove za vojni udar protiv Iraka.

U svom saopštenju iraèki parlament kaže da iraèki narod nije zaplašen zlim pretnjama Sjedinjenih Država, koje su osudjene na propast. Takodje je reèeno da æe neprijatelj sam snositi posledice svoje agresije. U ponedeljak, Irak je ponudio da dozvoli grupi amerièkih kongresmena i struènjaka da pregledaju lokacije u Iraku u potrazi za oružjem za masovna uništavanja. Irak tvrdi da je uništio svo takvo naoružanje kao i sredstva za njegovu izgradnju. Medjutim, Irak od 1998. godine ne dozvoljava vojnim inspektorima Ujedinjenih nacija da udju u zemlju. Amerièki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld odbacio je tu iraèku ponudu kao pokušaj Iraka da izbegne vojni udar.

Nekoliko zemalja, ukljuèujuæi Rusiju i èlanice Evropske unije, protive se vojnoj akciji. Predstavnik spoljnopolitièkog komesara Evropske unije Havijera Solane reko je da alijansa podržava nastojanja Ujedinjenih nacija, odobrena od strane Saveta bezbednosti, da se traga za diplomatskim rešenjima. Ni jedna arapska zemlja na Bliskom istoku, ukljuèujuæi Kuvajt i Saudijsku Arabiju, nije javno podržala vojnu akciju protiv Iraka. Kairski državni dnevnik Al Akbar kritikovao je amerièki metod promene režima vojnom silom. List kaže da je najbolji naèin za likvidaciju režima Sadama Huseina prepustiti narodu Iraka da predvodi u tome.

XS
SM
MD
LG