Linkovi

Palestinci podržavaju izraelski plan za povlaèenje - 2002-08-07


U zvaniènom saopštenju objavljenom nakon sastanka kabineta, palestinske vlasti su saopštile da prihvataju izraelski plan kao prvi korak ka potpunom povlaèenju izraelskih snaga na graniène linije od pre septembra 2000. godine, kada je poèela sadašnja palestinska pobuna. U saopštenju takodje stoji i poziv Izraelcima da palestinskim vlastima vrate zaplenjeno oružje kako bi se palestinskoj policiji omoguæilo da održava bezbednost. Palestinski funkcioneri su izjavili da žele dodatna objašnjenja nekih taèaka plana i izrazili nadu da æe o tim pitanjima diskutovati sa izraelskim funkcionerima. U ponedeljak uveèe izraelski ministar odbrane, Benjamin Ben-Eliezer sastao se sa vodeæim palestinskim funkcionerima za bezbednost i predložio postepeno povlaèenje, poèevši od pojasa Gaze, ukoliko su Palestinci spremni da primene mere bezbednosti u toj oblasti. Izraelski ministar inostranih poslova Šimon Peres je izjavio da plan pruža dobre moguænosti, nagovestivši da bi u poèetnu fazu povlaèenja mogli da budu ukljuèeni neki gradovi na Zapadnoj obali, na primer Vitlejem i Hebron.

U isto vreme, visoka palestinska delegacija krenula je u Vašington na razgovore sa državnim sekretarom Kolinom Pauelom, savetnikom za nacionalnu bezbednost Kondolizom Rajs i drugim amerièkim zvaniènicima. Prevashodno æe biti razmatrana pitanja bezbednosti i palestinski napori u okviru civilnih reformi. Vodja delegacije Saeb Erekat je izjavio da se nada da æe na sastancima Amerièka administracija moæi da èuje glas palestinaca.

U medjuvremenu, izraelska armija nastavlja ofanzivu protiv palestinskih ekstremista. Nekoliko osumnjièenih ekstremista je, kako je saopšteno, ubijeno u napadima na zapadnoj obali i u pojasu Gaze. Izrael je takodje intenzivirao operacije uništavanje kuæa osumnjièenih palestinskih militanata. Izraelski Vrhovni sud je u utorak podržao pravo vojske da bez upozorenja demolira kuæe osumnjièenih militanata. Amerièki zvaniènici su kritikovali ovakvu politiku. Portparol Stejt Dipartmenta Filip Riker, izjavio je da, iako Izrael ima pravo da se brani, uništavanje kuæa nevinih civila neæe reštiti probleme bezbednosti u Izraelu.

XS
SM
MD
LG