Linkovi

Prva generacija avganistanskih telohranitelja završila obuku - 2002-08-05


Èeta instruktora italijanskih zaštitnih snaga je došla u maju u Avganistan da bi obuèila korpus od dvesta pedeset telohranitelja avganistanske vlade. Obuka je postala još hitnija prošlog meseca kada su nepoznati napadaèi ubili potpredsednika Abdula Kadira po izlasku iz zgrade ministarsta javnih radova u Kabulu. Kadir je odbio liènu zaštitu . U januaru ove godine, ubijen je ministar komercijalnog vazdušnog saobraæaja Abdul Rahman na kabulskom aerodromu, ubrzo po dolasku privremene vlade na vlast u decembru prošle godine. Niko nije preuzeo odgovornost za ta dva atentata i oba sluèaja jos nisu resena. Telohranitelje vlade obuèavaju èlanovi italijanskih elitnih snaga - karabinjera, medju kojima su padobranci, policajci i vojnici.

Komandant italijanskih instruktora potpukovnik Klaudio d’Andjelo smatra da æe nestabilnost koja je dovela do tih atentata predstavljati posebnu opasnost za nove avganistanske gardiste.

“ Ambijent je pun izazova. Poznato nam je da je situacija veoma opasna. Potencijalno veoma opasna. Stoga znamo da ih moramo dobro obuèiti. “

Medju novo obuèenim vladinim telohraniteljima je i Mohamed Asef iz severne pokrajine Badahšan. Asef je prešao iz službe bezbednosti u korpus telohranitelja jer veruje da æe imati bolju buduænost kao telohranitelj. Asef tvrdi da nije podstaknut novcem; primaæe meseènu platu u vrednosti od pedeset dolara. Asef naglašava da je njegova odluka patritoski motivisana.

Asef ukazuje da je odluèio da postane vladin gardista jer je to naèin na koji može da štiti svoju zemlju. On se nada da æe Avganistan vremenom postati mirniji a njegova dužnost bezopasnija.

Uoèi sveèanog dodeljivanje diploma neki novi telohranitelji su prikazali svoju vojnu veštinu pred zvaniènicima okupljenim na fudbalskom stadionu u Kabulu.

Dok je pet telohranitelja pratilo jednog zvaniènika prema automobilu, dva karabinjera su iznenada ušla na stadion u ulozi terorista i pripucala æorcima. Telohranitelji su gurnuli zvaniènika na zemlju i pokrili ga svojim telima. Napadaèi su ustuknuli dok su se drugi telohranitelji pretvarali da uzvraæaju vatru. Telohranitelji su zatim ugurali zvaniènika u automobil koji se brzo udaljio. Publika je aplaudira.

Poput nove avganistanske vojske, korpus telohranitelja je rad koji je u toku. Efikasnost tog korpusa jos nije isprobana i telohranitelji æe morati da steknu poverenje vrhunskih državnih funkcionera. Neki èlanovi vlade se i dalje oslanjaju na zaštitu od strane pouzdanih pomoænika koji su ih èuvali za vreme dugog avganistanskog gradjanskg rata. Prošlog meseca privremeni predsednik Hamid Karzai je dodao amerièke telohranitelje svojoj bezbednosnoj ekipi. Sada æe ga štititi odeljenje teško naoruzanih amerièkih telohranitelja kad god izadje iz predsednièke palate.

XS
SM
MD
LG