Linkovi

Irak mora da se povinuje rezolucijama SB - 2002-08-05


Prošle nedelje, Kofi Anan je pozdravio ponudu Iraka, za obnovu pregovora, da se inspektori Ujedinjenih nacija vrate u Irak i nastave potragu za oružjem masovnog uništenja. Prvi put od 1998, kad su uoèi amerièko-britanskih vazdušnih napada, inspektori za naoružanje napustili Irak, Bagdad je izrazio spremnost da inspektorima svetske orgaizacije dozvoli povratak. Meðutim generalni sekretar UN-a je ukazao da æe poziv Iraka biti ozbiljno razmotren samo ako Irak prihvati zahteve Saveta bezbednosti i odreðene programe inspektora Bliksa, koje je izradio njegov tim.

”Mislim da æe gospodin Bliks otiæi u Irak sa svojim timom kada im Irak bude dozvolio da ostanu u zemlji 60 dana i urade šta je potrebno. Kada budu mogli da sa iraèkim zvaniènicima razgovaraju, proðu kroz postupak rada i i kažu šta nameravaju, a potom se vrate u Savet bezbednosti sa izveštajem. To bi bila polazna taèka. Mislim da bi pod tim uslovima tim inspektora UN-a otišao u Irak i Irak bi to trebalo da uzme u obzir.“

Kofi Anan je izjavio da nije siguran da li pismeni predlog Bagdada predstavlja istinski preokret u iraèkoj politici, ali ga je, što se izbora momenta tièe, okarakterisao ”interesantnim”.

Skeptici, ukljuèujuæi Bušovu administraciju veruju da je poziv Bagdada usledio zbog izveštaja da Sjedinjene Države planiraju vojnu akciju protiv Iraka. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan upozorio je na opasnost od takve akcije, ukazujuæi na, kako je istakao, ”tekuæe dogaðaje na Bliskom istoku“. Kofi Anan æe se sastati sa èlanovima Saveta bezbednosti radi razmatranja odgovora na najnoviju ponudu Iraka.

XS
SM
MD
LG