Linkovi

Izveštaj UN o izraelskom napadu na Dženin - 2002-08-02


U izveštaju Ujedinjenih nacija se odbacuje arapska tvrdnja da su stotine Palestinaca ubijene u izraelskom napadu i navodi da su istražitelji mogli da potvrde pogibiju samo pedeset dva Palestinca, od èega su polovinu verovatno saèinjavali civili. Ukazuje se, medjutim, da je skoro pet stotina Palestinaca poginulo u široj izraelskoj vojnoj ofanzivi od marta do kraja maja ove godine. U izveštaju je izbegnuta reè “masakr“-- termin koji Palestinci koriste u opisivanju tih dogadjaja. Savetnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Edvard Mortimer je predoèio da evidencija ne opravdava taj termin.

“Verujem da je poginulo 497 Palestinaca. Naravno, u raznim mestima i pod raznim okolnostima. Nije bilo okupljeno 500 ljudi na jednom mestu i sistematski pokošeno iz mitraljeza. Ništa takvo, koliko je nama poznato, nije se dogodilo. Da li da se te pogiibje nazovu ili ne nazovu masakrom bitno je za emotivno donet sud, a baš tu vrstu suda nismo želeli da donesemo u našem izveštaju.“

U izveštaju Ujedinjenih nacija se dalje navodi da je oko dve stotine palestinskih boraca iz raznih ekstremnih grupa bilo bazirano u aprilu u gradu Dženinu, što je izraelska vlada navela u odbranu svoje akcije. U istom izveštaju se ukazuje da je bilo i izraelskih gubitaka: dvadeset tri Izraelca su poginula u Dženinu i još oko stotinu njih u palestinskim teroristièkim napadima. Savetnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kofija Anana tvrdi da taj izveštaj nije nepravedan prema Palestincima. Po njegovim reèima, istraga je bila ogranièena jer izraelska vlada nije dozvolila prvobitnoj istražiteljskoj ekipi koju je okupio Kofi Anan da poseti to podruèje.

“ Duboko žalimo zbog uslova u kojima palestinsko civilno stanovništvo sada živi zbog tih dogadjaja. Medjutim, od nas je bilo zatraženo da opišemo same dogadjaje, što smo mogli da uradimo jedino na ovaj nesavršeni naèin.“

U istom izveštaju Ujedinjenih nacija izraelske vojne vlasti se kritikuju stoga što èak i nekoliko dana posle borbi nisu dozvoljavale humanitarnim radnicima da udju u oblast Dženina. Navedeno je da su izraelski vojnici nekoliko puta pogazili neutralnost medicinskih radnika napadima na ambulantna kola. Oèekuje se da æe Generalna skupština Ujedinjenih nacija održati vanrednu sednicu da bi se debatovalo o tom izveštaju, koji je generalna skupština zatražila nakon što je izraelska vlada spreèila Ananovu misiju utvrdjivanja èinjeniènog stanja.

XS
SM
MD
LG