Linkovi

Evropa izražava zabrinutost stanjem u Crnoj Gori - 2002-08-01


Diplomatski predstavnici Danske, Švedske i Grèke u Beogradu, te šef delegacije evropske komisije u razgovoru sa crnogorskim predsjednikom Milom Djukanoviæem izrazili su zabrinutost zbog razvoja dogadjaja u Crnoj Gori. Crnogorski predsjednik je istakao da državni organi Crne Gore kontrolišu situaciju i da neæe dozvoliti nikakvo pravno-politièko nasilje, niti tolerisati antievropsko i antidemokratsko ponašanje, navodi se u saopštenju iz Djukanoviæevog kabineta.

Predsjednik Narodne stranke Dragan Šoæ nakon razgovora sa evropskom trojkom rekao je da je postignuta saglasnost da treba naæi razuman kompromis: “Ali smo takodje krajnje otvoreno iskazali naš stav da neæemo dozvoliti da sve one prednosti u izbornom postupku koje je do sada koristila DPS i kroz izbornu proceduru, a posebno u oblasti medija, da dopustimo da i sada koristi”.

Predsjednik SDP Ranko Krivokapiæ saopstio je svoj stav da nova parlamentarna veæina u Crnoj Gori ruši evropske standarde:

“Novostvorena koalicija izaziva ozbiljnu zabrinutost. Sama èinjenica da je “trojka” jedan sistem koji se aktivira u sluèaju kriza u EU, dakle bivši predsjedavajuæi, sadašnji i buduæi, aktiviran i ovdje pokazuje kolika je šteta nastala i koliko æe biti poterbno truda da se to rješava”

Inace, za èetvrtak je zakazan okrugli sto na kome æe parlamentarna radna grupa i eksperti OEBS-a i Savjeta Evrope ponovo razmatrati izborno i medijsko zakonodavstvo.

XS
SM
MD
LG