Linkovi

Razgovori Vašington - Moskva o nuklearkama u Iranu - 2002-07-31


SAD se vec dugo vremena protive ulozi Rusije u pomoci Iranu da zavrsi nuklearnu elektranu u Bušeru, koja se sa prekidima gradi jos od islamske revolucije u toj zemlji, 1979. godine. Medjutim, administracija predsednika Buša je povecala nastojanja da ubedi Moskvu da obustavi saradnju sa Iranom u domenu nuklearne tehnologije, nakon proslonedeljnog saopstenja o desetogodisnjem ruskom planu za izgradnju jos pet reaktore u Iranu, pored nuklearne elektrane koja bi uskoro trebalo da bude zavrsena u kompleksu Bušer, u Persijskom zalivu. Na konfereniciji za stampu, pedstavnik Drzavnog sekretarijata, Filip Riker, izjavio je da SAD veruju da takva saradnja pomaze Iranu da unapredi svoj “ambiciozni” program za proizvodnju nuklearnog oruzja i da bi prekid takve saradnje u stvari bio u strateskom interesu Rusije.

“Uznemirava nas da Rusija razmatra mogucnost da pomogne u izgradnji novih reaktora u Iranu. Mi vec duze vremena izrazavamo nasu zabrinutost u vezi sa tim i postojano smo apelovali na Rusiju da prekine svaku saradnju sa Iranom u oblasti nuklearne tehnologije, ukljucujuci pomoc za okoncanje izgradnje reaktora u Bušeru. Svakako smatramo da ce te akcije biti u najboljem interesu Rusije, u smislu njene vlastite bezbednosti. Doprinos u izgradnji iranskog nuklearnog oruzja bi bio kontraproduktivan u odnosu na sire strateske interese Rusije.”

Riker je rekao da je interesantno da Iran smatra da su mu potrebne nuklearne elektrane, posto ta zemlja ima tako velike zalihe nafte i gasa. On je rekao da su SAD zabrinute da je izgradnja nuklearnih elektrana od strane Irana pokusaj da se unapredi tajni program izgradnje nuklearnog oruzja. Rusija insistira da je unosna poslovna saradnja u oblasti nuklearne tehnologije sa Iranom striktno namenjena civilnim ciljevima i da ce elektrana u Bušeru biti pod medjunarodnim nadzorom. Americki funkcioneri smatraju da bi iranski naucnici za izgradnju nuklearnog oruzja mogli da steknu korisno iskustvo na osnovu operisanja nuklearnom elektranom cak i u slucaju da se nuklearni materijali ne odstrane. Isti predstavnik je rakao da je pomoc Rusije u oblasti nuklearne tehnologije postala kljucno pitanje za americku delegaciju visokog nivoa, koja boravi u poseti Moskvi, radi ranije zakazane runde razgovora o sprecavnaju sirenja nuklearnog oruzja. U sastavu americke delegacije sa nalazi i sekretar za energetiku, Spencer Ejbrehem, i sef za kontrolu oruzja, John Bolton. Reaktor u Bušeru bi trebalo da poène sa radom pred kraj iduce godine, ili pocetkom 2004. U jucerasnejm izvetaju u listu “Vašington Post” se navodi da je izgled za postojanje nuklearne elektrane u Iranu jedna od glavnih briga americkih i izraelskih nuklearnih strucnjaka. U istom listu se kaze da neki funkcioneri Pentagona tvrde da bi taj objekat trebalo unsititi, pre nego sto primi prvi tovar nuklearnog goriva. Upitan o izvestaju u “ Wašington Postu”, americki predstvnik Riker je rekao da je ideja ”o takvoj vrsti napada ”poptuno hipoteticna i spekulativna ”. On je dodao da je administracija sada usredsredjena na diplomatske razgovore sa Moskvom.

XS
SM
MD
LG