Linkovi

Senat pretresa politiku prema Iraku - 2002-07-31


Svaki put kada ga nako upita, sekretar za odbranu Donald Ramsfeld ponavlja gledište administracije da je iraèki lider Sadam Husein daleko odmakao u izgradnji oružja za masovna uništavanja i podvlaèi da nema mnogo nade da æe se vojni inspektori Ujedinjenih nacija vratiti u tu zemlju.

”Imaju hemijsko i biološko naoružanje, kao i apetit za nuklearno naoružanje, i veæ godinama rade na tome. Ima užasno mnogo toga što ne znamo o njihovim programima,“ rekao je Ramsfeld.

Predsednik Sadam Husein je juèe rekao svojim gradjanima da su te tvrdnje izmišljotine i osudio amerièke pretnje Iraku kao nameran pokušaj zaustavljanja razvoja arapskih i muslimanskih zemalja. Sa svoje strane, Bela kuæa po svemu sudeæi sve više naginje gledištu da bi Irak trebalo da bude sledeæa meta u ratu protiv terorizma. Iako joj nije bilo pravo, administracija se uzdržala od demantovanja izveštaja u Njujork tajmsu sa navodima neimenovanih amerièkih funkcionera koji su izjavili da je masovna invazija jedna od opcija koje se pripremaju za predsednika.

”Diskutovali smo i razgovarali o raznim stvarima, toliko da su one sazrele i razvile se na jedan prilièno neposredan naèin,“ rekao je Donald Ramsfeld.

Ipak, neki od najbližih amerièkih saveznika u Evropi i na Bliskom istoku, koji su uèestvovali u koaliciji u Zalivskom ratu pre 11 godina, ne podržavaju vojnu opciju - barem ne u javnosti. Na putu za Vašington, jordanski kralj Abdula je izjavio za jedan britanski list da su neki elementi u amerièkoj vladi - kako se izrazio - fiksirani na napad na Irak, dodajuæi da bi takav potez, naroèito uz nedostatak napretka u izraelsko-palestinskom konfliktu, otvorio Pandorinu kutiju. U Bušovoj administraciji su se, po svemu sudeæi, pojavile duboke podele, naroèito izmedju Državnog sekretarijata i Pentagona, oko toga koliko bi bilo mudro napasti Irak. To je pitanje koje æe senatori sada pokušati da razmotre na ovonedeljnim pretresima o politici administracije. Evo šta je o tome izjavio demokratski senator Džozef Liberman:

”Moramo da delujemo brzo i snažno u interesu naše nacionalne bezbednosti, da Sadama skinemo sa vlasti u Bagdadu,“ rekao je Liberman. ”Uznemirava me ono što izgleda kao neodluènost unutar Bušove administracije. Predsednik upotrebljava oštre reèi, ali za sada nije pokazao da ima i batinu,“ rekao je ovaj senator.

Iduæe nedelje, èlanovi Iraèkog nacionalnog kongresa, opozicione grupe sastavljene od Iraèana u dijaspori koja prima novèanu pomoæ od Sjedinjenih Država, ponovo æe biti u Vašingtonu radi razgovora o strategiji. Tom prilikom, po prvi put æe se sastati zajedno sa funkcionerima Stejt departmenta i Pentagona, što možda nagoveštava da administracija nastoji da prevazidje razlike izmedju dva sekretarijata o moguæoj vojnoj akciji protiv Iraka.

XS
SM
MD
LG