Linkovi

Kolin Pauel posetio Tajland - 2002-07-29


Državni sekretar Kolin Pauel je razgovarao iza zatvorenih vrata sa tajlandskim ministrom inostranih poslova Surakiartom Satirataijem koji je obeæao podršku protiv osumnjièenih teroristièkih grupa. Posle pada talibanskog režima u Pakistanu izražena je zabrinutost da se èlanovi terorisièke mreže al-Kaida prebacuju u Jugoistoènu Aziju. Malezijske i singapurske vlasti su uhapsile desetine ljudi osumnjièenih za veze sa al-Kaidom.

Muslimani èine znatan procenat stanovništva u Tajlandu, Indoneziji i na Filipinima, gde su islamski ekstremisti aktivni. Amerièke trupe su stacionirane od februara ove godine u južnom delu Filipina da bi pomogle filipinskim trupama u borbi protiv pobunjenika ekstremnog muslimnskog pokreta Abu Sajaf, koji je-kako tvrdi amerièka vlada- povezan sa al-Kaidom. Malezija, Indonezija i Filipini su potpisali u maju ove godine sporazum o razmeni obaveštajnih i drugih informacija da bi se spreèilo kretanje terorista. Tajlandska vlada je ukazala da æe takodje potpisati taj sporazum.

Drzavni sekretar Pauel je pohvalio tajlandsku vladu zbog saradnje u sprovodjenju zakona i obaveštajnim delatnostima. Tajlandski ministar inostranih poslova Surakiart Satiratai je naveo da æe borba sa terorizmom biti u fokusu godišnjeg sastanka Udruženja jugoistoènih azijskih zemalja u sredu u Bruneju. Oèekuje se da æe deset zemalja èlanica potpisati sporazum sa Sjedinjenim Državama o poveæanju saradnje na polju bezbednosti i u spreèavanju finansiranja teroristièkih grupa.

Državni sekretar Pauel je pre dolaska u Tajland posetio Indiju i Pakistan. Posle proputovanja Tajlandom , posetiæe Maleziju , Singapur, Brunej, Indoneziju i Filipine. Svoju posetu Aziji okonèaæe 3. iduæeg meseca. Pauel æe se sastati sutra u Maleziji sa malezijskim premijerom Mahatirom Mohamadom . Amerièki predsednik Džordž Buš je odao priznanje premijeru Mahatiru zbog oštrog stava prema islamskim ekstremistima u Maleziji.

XS
SM
MD
LG