Linkovi

Mubarak traži podršku Francuske za arapski mirovni plan - 2002-07-26


Egipatski predsednik Hosni Mubarak je bio neobièno oštar i bespoštedan u osudi izraelskog bombaškog napada u Gazi ranije ove nedelje. U izraelskom vazdušnom napadu je poginuo lider ekstremistièke grupe Hamas i još 14 ljudi ukljuèujuæi devetoro dece.

Prema izjavi predsednika Mubaraka, prekjuèerašnji napad je pokazao da izraelski premijer Ariel Šaron namerno pokušava da sabotira nastojanja za okonèanje sve veæeg nasilja izmedju Palestinaca i Izraelaca. Medjutim, Izrael mora da shvati, upozorio je predsednik Mubarak, da takva akcija može samo da donese propast - ne samo Palestincima, veæ i Izraelcima koji neæe biti u stanju da žive normalan život. Predsednik Mubarak je to izjavio tokom zajednièke konferencije za štampu u Jelisejskoj palati u Parizu, nakon radnog ruèka sa francuskim predsednikom Žakom Širakom. Pored Bliskog istoka, dvojica predsednika su takodje razgovarala o situaciji u Sudanu i Iraku. Gotovo po svakoj taèki, rekao je Širak, dvojica lidera su se složila.

Francuski predsednik je rekao da deli gledište svog egipatskog kolege da je palestinski lider Jaser Arafat jedina osoba koja može da predstavlja Palestince na mirovnim razgovorima. To znaèi da su obojica lidera u suštini odbacila apel amerièkog predsednika Džordža Buša da Arafat bude iskljuèen iz buduæih pregovora. Širak je rekao da se takodje složio sa Mubarakom da demokratske reforme na palestinskim teritorijama mogu da budu ostvarene tek nakon potpunog povlaèenja Izraela sa okupiranih teritorija. Medjutim, francuski predsednik nije direktno odgovorio na zasebno pitanje o tome da li je Francuska podržala promenu režima u Iraku. On je samo apelovao za povratak inspektora Ujedinjenih nacija.

Sjedinjene Države su navodno izradile planove za zbacivanje iraèkog lidera Sadama Huseina. Nakon posete Francuskoj, egipatski predsednik treba da se sastane sa španskim premijerom Hozeom Marijom Aznarom i kraljem Huanom Karlosom u Španiji. U medjuvremenu još jedan arapski lider - jordanski kralj Abdula - treba da stigne u Pariz sutra, radi razgovora, pre no što otputuje za Vašington.

XS
SM
MD
LG