Linkovi

Crna Gora nije spremna na nove kompromise - 2002-07-24


Crna Gora u procesu izrade ustavne povelje neæe pristati na nove kompromise, rekao je uoèi sjutrašnjeg susreta sa visokim predstavnikom EU Havijerom Solanom, crnogorski predsjednik Milo Djukanoviæ: “Crna Gora je napravila maksimalno moguæi kompromis 14. marta. Taj naš politièki kompromis je plaæen skupom cijenom u Crnoj Goi, dakle gubitkom podrške našoj manjinskoj vladi. Dalji pritisci na Crnu Goru da pristaje na sljedeæe kompriomise sigurno ne bi urodili plodom i doveli bi do urušavanja Beogradskog sporazuma”.

I dok potpredsjednik SNP Zoran Žižiæ tvrdi da æe ustavnu povelju morati na napišu oni koji su potpisali Beogradski sporazum, èlan crnogorske delegacije u komisiji za izradu ustavne povelje Miodrag Vukoviæ, saopštio je danas da je posao potkomisije okonèan:

“Završili smo i ostaæemo još sjutra da se dogovorimo kako æemo to što smo završili formalno uoblièiti: da li æe to biti jedan tekst sa svim moguæim razlièitim vidjenjima pojedninih pitanja, ili æemo napraviti dva teksta koji od poèetka konzistentno prate jedno vidjenje državne zajednice. Ne vjerujem da æemo se na podgrupi uspjeti dalje pribliziti”.

Inaèe, predsjednik republike Milo Djukanoviæ, danas je saopštio svoj odnos i prema zakonima koje je u parlamentu izglasala nova skupštinska veæina: “Dozvolite mi da kazem da me odnos prema onome što je demokratska tradicija i demokratska ambicija Crne Gore i elementarni odnos prema nacionalnom i državnom dostojanstvu Crne Gore ozbiljno navode na to da ovoga puta iskoristim moguænost koja mi je ustavom data i da nepotpisivanjem tih zakonskih projekata ne pristanem da uèestvujem u pravno politickom nasilju, koje se pokušava primjeniti nad demokratskom Crnom Gorom”.

Crnogorski predsjednik ponovio je u današnjem obraæanju novinarima optužbu koja se juèe, na raèun Liberalnog saveza, èula u republièkom parlamentu: “Liberalni savez je u liku svog riznièara, gospodina Peroviæa, u razgovoru sa mnom tražio 20 miliona maraka za ulazak u postizbornu koaliciju”.

Portparol liberala Slavko Peroviæ, odbacio je danas optužbe upuæene njegovoj stranki.

XS
SM
MD
LG