Linkovi

Oklevanje da se prošire operacije u Avganistanu - 2002-07-24


Johan Ivar Hederstet, glavnokomandujuæi švedske armije, izjavio je da ne postoje planovi za proširenje mirovne misije ISAF-a. Oko 4800 vojnika iz 18 zemalja uèestvuje u misiji ISAF, èiji mandat je ogranièen na pružanje bezbednosti u glavnom gradu, Kabulu. General Hederstet je izjavio da, operacije ISAF-a treba proširiti, èim Avganistan postane mirniji.

“Ubedjen sam da bi, ako bi zavladao potpuni mir u Avganistanu, medjunarodna zajednica morala da pomogne ljudima širom Avganistana, a ne samo u Kabulu.”

Avganistanski predsednik Hamid Karzai je u više navrata tražio da medjunarodne mirovne snage budu razmeštene i van Kabula. On traži medjunarodnu pomoæ radi stabilizacije Avganistana, nakon više-decenijskog gradjanskog rata. Predstavnik UN u Avganistanu, Lakdar Brahimi, takodje je tražio proširenje misije ISAF-a. Medjutim Savet bezbednosti UN nije prihvatio tu ideju. Jedan zapadni diplomata je, ove nedelje u Kabulu, rekao novinarima da se SAD ne protive moguæem širenju misije ISAF-a. Medjutim, taj diplomata je naglasio da postoji veliki broj nerešenih pitanja, medju kojima su i ta – koje zemlje bi snosile troškove takve operacije i koje zemlje bi obezbedile trupe.

XS
SM
MD
LG