Linkovi

Palestinci najavljuju odmazdu - 2002-07-24


U Hamasovom saopštenju se navodi da je: “Bilo ko, ko sanja o takozvanom miru u zabludi! Ne postoji ništa što se zove mir sa Izraelom”.

Visoki Hamasov zvaniènik Abdel Aziz Rantisi je izjavio da æe odmazda doæi uskoro - dodajuæi da to neæe biti samo jedan napad. On navodi da æe Hamas ciljati i na Izraelce i u njihovim domovima. Desetine hiljada Palestinaca se našlo na ulicama Gaze u utorak, u pogrebnoj povorci Hamasovog komandanta Salaha Šehade-a i 14 ostalih Palestinaca - ukljuèujuæi devetoro dece - ubijenih u izraelskom napadu. Stotine hitaca je ispaljeno u vazduh dok je masa izvikivala anti-izraelske slogane.

Prilikom noænog napada na kuæu Šehade-a ona je sravnjena sa zemljom i uništeno je još nekoliko obližnjih zgrada u gusto naseljenom kraju Gaza Sitija. Supruga gospodina Šehade-a i troje njihove dece su takoðe meðu poginulim. Više od 150 Palestinaca je povreðeno tom prilikom. Izraelski premijer Arijel Šaron je nazvao taj napad jednim od najveæih uspeha jevrejske države, mada je pri tome izrazio i žaljenje zbog stradanja nevinih. Izraelski radio navodi da je Šaron rekao da bi bio naðen drugi naèin za izvoðenje napada da se znalo da su sa Šehade-om bili i civili.

Izraelski zvaniènici izjavljuju da je Šehade stajao iza stotina napada na izraelske vojnike i civile u poslednje dve godine. Poslednji izraelski napad naišao je na široku meðunarodnu osudu.

U Vašingtonu, predstavnik predsednika Buša je izneo kritiku da je napad kao akcija sa teškim posledicama ne doprinosi miru. Osim SAD, ovu izraelsku akciju su osudili i zvaniènici iz Evrope, arapskog sveta i Ujedinjenih Nacija.

XS
SM
MD
LG