Linkovi

Razlike u stavovima još uvek su duboke - 2002-07-23


Èlan crnogorske delegacije u ustavnoj potkomisiji Miodrag Vukoviæ rekao je da potkomisija pokušava da usaglasi sve ono što se može usaglasiti kako bi prva verzija povelje, sa svim razlikama, uskoro bila ponudjena ustavnoj komisiji na razmatranje. On kaže da ima utisak kako je potkomisija još uvek na poèetku, kada su postojala dva prijedloga, od kojih je jedan saèinila njegova partija:

”Predstavnici crnogorske delegacije su dosledno saopštili da državnu zajednicu èine države Srbija i Crna Gora , da je izvorni suverenitet na nivou država èlanica. U tim odredbama treba da stoje osnovna naèela i principi organizacije državne zajednice kada su u pitanju ekonomija, vojska, medjunarodni odnosi i funkcionisanje institucija državne zajednice”.

Èlanovi srpske i savezne delegacije, uz saglasnost predstavnika opozicije iz Crne Gore, žele rješenja koja predvidjaju klasiènu drzavnu zajednicu sa izvornim suverenitetom, što je suprotno našim zahtjevima, tvrdi Vukoviæ.

Dragan Joèiæ, iz srpske delegacije, saglasan je sa Vukoviæem da æe ustavna potkomisija, kada završi rad, biti na poèetku. Osnovni problem je, tvrdi on, što crnogorska delegacija buduæu zajednicu Crne Gore i Srbije shvata kao nužno zlo: “To je (namera) da jednostavno državna zajednica bude, uslovno reèeno, forma bez puno suvereniteta, bez puno moguænosti da koordinira, snabdevena sa toliko malo funkcija da neæe ni predstavljati ono što je duh ni Beogradskog sporazuma, ni Venecijaskog dokumenta, a to je da ima medjunarodno-pravni subjektivitet”.

Za to vrijeme, kordinator crnogorske delegacije Dragan Kujoviæ pozvao je potpisnike Beogradskog sporazuma da, ukoliko mogu doæi do kvalitetnijeg teksta povelje, treba i da ga predlože. Ako se pokuša dopisati ili promijeniti Beogradski sporazum, pa makar to èinili i njegovi potpisnici, naiæi æe se na odbijanje u crnogorskoj delegaciji, zakljuèio je Kujoviæ.

XS
SM
MD
LG