Linkovi

Administracija demantuje odustajanje od saradnje sa iranskim liderima - 2002-07-23


Portparol Bele Kuæe Ari Flajšer kaže da nije došlo do promene politike prema Iranu. On jwe odbio navode objavljene u Vašington postu u kojima se kaže da je Bušova administracija došla do zakljuèka da su iranski predsednik Mohamed Hatami i njegovi reformski orijentisani saveznici suviše slabi.

Navodeæi neimenovane amerièke zvaniènike, pomenuti list kaže da predsednik Buš veruje liderima koji su neefikasni i neozbiljni kada daju obeæanja” o uspostavljanju društva bez dominacije verskih dogmatika. Zbog takve ocene, piše Vašington post, administracija je odluèila da napusti petogodišnje nastojanje da podstakne tok reformi i da æe se umesto toga obratititi direktno pristalicama demokratije u iranskom narodu.

“To nije istina”, rekao je Flajšer novinarima. On je rekao da æe Sjedinjene Države “nastaviti da kontaktiraju iranske zvaniènike kada je to korisno”, u višestranim stavovima o pitanjima od politièkog znaèaja. Na primer, gospodin Flajšer kaže da su amerièki zvaniènici saradjivali sa protivnicima prošle godine na medjunarodnoj konferenciji o politièkoj buduænosti Avganistana. Predsednik Buš je rekao da je Iran deo “osovine zla”, zajedno sa Severnom Korejom i Irakom, koji bi mogli da pomognu teroristima u nabavljanju oružja za masovno uništenje.

U stavu iznetom ranije ovog meseca, Buš je rekao da je velika veæina Iranaca glasala za politièke i ekonomske reforme, ali, kako rje rekao, njihovi glasovi nisu slušani od strane, kako ih je nazvao - “neizabranih ljudi koji su stvarni vladaoci Irana”.

Gospodin Flajšer kaže da predsednik ostaje zabrinut zbog, kako je rekao destruktivnog ponašanja Irana” i ponovo je pozvao lidere da okonèaju svoju podršku Hezbolahu i drugim grupama suprotstavljenim Izraelu.

Govoreæi u Maleziji u utorak, predsednik Hatami je optužio Sjedinjene Države za upravljanje svetom linijom straha od rata protiv terorizma. On je rekao da bi bilo kakva amerièka vojna akcija protiv susednog Iraka predstavljala pretnju stabilnost u regionu. Hatami je dodao da Teheran ne bi trebalo da ima problema sa Vašingtonom, ako ovaj obustavi svoju kako je nazvao “ponižavajuæui politiku prema Iranu”.

XS
SM
MD
LG