Linkovi

Predsednik Buš o izraelskom napadu - 2002-07-23


Predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer rekao je da je predsednik Buš odavno izjavio da Izraelci imaju pravo da se brane. Ali on je jasno predoèio da predsednik ovoga puta smatra da je Izrael preterao:

”Predsednik je više puta ponovio da Izrael mora da vodi raèuna o posledicama svojih akcija kako bi se oèuvao put ka miru na Bliskom istoku. Predsednik smatra da je ova akcija izvršena uz preteranu silu, koja nije u skladu sa predanošæu postizanju mira na Bliskom istoku.“

Flajšer je rekao da je predsednik prijatelj Izraela, ali da smatra da je važno da podigne svoj glas zbog okolnosti pod kojima je izvršen izraelski napad:

”U ovom sluèaju, u Gazi, to je bio namerno izveden napad na zgradu za koju se znalo da se u njoj nalaze civili.“

Kratka izjava predsednikovog portparola novinarima bila je neobièno snažna i usredsredjena na civilne žrtve. Flajšer je rekao da je predsednikova gledišta prenelo izraelskim funkcionerima osoblje amerièke ambasade:

”Ova poruka preneta je preko ambasade premijerovoj kancelariji, i predsednik je izrazio žaljenje zbog gubitka nedužnih života, ukljuèujuæi deèije.“

Meta napada bio je lider Hamasa koji se nalazio u vrhu izraelske liste traženih. Izraelski premijer Arijel Šaron nazvao je tu operaciju uspešnom iako je rekao da žali zbog civilnih žrtava. Drugi izraelski funkcioneri su izjavili da nisu imali nameru da napadnu nedužne ljude. Predstavnik Bele kuæe odbacio je te tvrdnje, primetivši da se napadnuta stambena zgrada nalazi u gusto naseljenom podruèju:

”Ovaj predsednik je bio i nastaviæe da bude vodeæi branitelj Izraela, svuda u svetu, i govoriæe u prilog prava Izraela na samoodbranu. Ovo je primer da Sjedinjene Države i Izrael ne vide baš sve istim oèima.“

Portparol Bele kuæe je potom upitan da li se mogu uporedjivati izraelski vazdušni napad i amerièka nastojanja da se udje u trag teroristima koji su još uvek u Avganistanu. On je odgovorio da je amerièka politika da se izbegavaju civilne žrtve iako je i ranije bilo sluèajnih žrtava.

XS
SM
MD
LG