Linkovi

Predsednik Djukanoviæ odbio da potpiše nove zakone - 2002-07-22


Tek nakon konsultacija šefova poslanièkih klubova, znaæe se hoæe li sjednica crnogorskog parlamenta sjutra biti nastavljena raspravom o odbijanju predsjednika Djukanoviæa da potpiše ukaz o proglašenju izmjena spornih zakona, ili æe, po zahtjevu vladajuæe koalicije, prva naredna taèka dnevnog reda biti izbor novih sudija Ustavnog suda Crne Gore. Predsjednica parlamenta Vesna Peroviæ, medjutim, tvrdi da ce odluku donijeti veæina, kao i da æe se vanredni parlamentarni izbori održati po novom zakonu, iako ih je predsjednik Djukanoviæ raspisao poštujuæi odredbe starog zakona:

“Ti zakoni usvojeni su pre nego što je predsednik republike raspisao izbore, što znaèi da se oni moraju primenjivati od momenta kada stupe na snagu, što znaèi da se izbori koji su raspisani moraju sprovoditi po ovim zakonima. Najave jedne stranke, ma koja da je to, da se neæe poštovati zakoni u Crnoj Gori, znaèe najavu apsolutnog nepoštovanja prava”.

Portparol DPS Igor Lukšiæ smatra da se sjutra najprije moraju izabrati sudije Ustavnog suda, jer dvojici od trojice sudija, mandat istice 28. jula. Naime, Ustavni sud bi u narednom periodu mogao imati znaèajnu ulogu, posebno ukoliko nova skupštinska veæina opet usvoji sporne zakone, nakon èega ih predsjednik Djukanoviæ, po ustavu, mora potpisati. Lukšiæ obrazlaže da je Ustavni sud…

“…jedna od najznaèajnijih državnih institucija i neophodno je da on funkcioniše u punom kapacitetu. Nadam se da oko toga opozicija neæe praviti problem, jer, èini nam se da su ovi razlozi sasvim opravdani”.

Za stranke koalicije za Jugoslaviju, èiji je saveznik Liberalni savez, medjutim, prioritet ima èinjenica da ce predsednik Djukanoviæ vratiti parlamentu zakone na ponovno razmatranje.

U medjuvremenu, ambasador OEBS-a u Beogradu Stefano Sanino i šef kancelarije OEBS-a u Podgorici Majkl Robinson predložili su da se sazove sastanak predstavnika svih parlamentarnih partija kako bi se postigao konsenzus i ispravile greške u usvojenim izmjenama tri sporna zakona.

XS
SM
MD
LG