Linkovi

Razgovori u Beloj kuæi o Bliskom istoku - 2002-07-19


Predsednik Buš je rekao da ga neæe obeshrabriti, kako se izrazio, ”neprijatelji mira,“ za koje je rekao da pokušavaju da poremete nastojanja ka osnivanju posebne palestinske države. Buš je dodao da Egipat, Saudijska Arabija i Jordan nestrpljivo žele da saradjuju sa Sjedinjenim Državama u reformisanju palestinske vlasti, jer se vlade tih država slažu da je mir i za njih od životne važnosti.

”Naša vizija mira pretpostavlja postojanje dve države koje žive jedna kraj druge, u miru. Naša vizija mira podrazumeva da u tom regionu mora da zavlada bezbednost. Naša vizija mira shvata da previše Palestinaca pati, zbog nedostatka hrane i osnovnih javnih službi. Naša vizija mira podrazumeva da sve zainteresovane strane imaju svoje odgovornosti. I Sjedinjene Države imaju svoju odgovornost.“

Funkcioneri Bele kuæe su izjavili da su razgovori bili usredsredjeni na reorganizaciju palestinskih snaga bezbednosti i izborna pravila. Ministri inostranih poslova tri zemlje izložili su plan za reorganizaciju palestinske vlasti, ukljuèujuæi napredak ka pisanju nacrta ustava. Ali amerièki funkcioneri kažu da još ima nesuglasica oko toga kada bi trebalo održati izbore, kao i oko buduæe uloge palestinskog lidera Jasera Arafata.

Arapske zemlje i evropski saveznici protive se amerièkim zahtevima da Jaser Arafat preda vlast, kao uslovu za osnivanje nezavisne države. Obraæajuæi se novinarima posle sastanka u Beloj kuæi, egipatski ministar inostranih poslova Ahmed Maher rekao je da ni jedan izabrani lider ne može biti iskljuèen iz tog procesa. On je rekao da o pitanju Arafatove buduænosti nije raspravljano na juèerašnjim razgovorima sa predsednikom, osim slaganja da Palestinci moraju biti slobodni da izaberu svoje lidere:

”Nismo pominjali pitanje palestinskog rukovodstva osim što smo potvrdili da obojica verujemo u demokratiju i u to da je do palestinskog naroda da izabere svoje lidere. Sigurni smo da su svi Palestinci spremni da saradjuju sa nama i sa Sjedinjenim Državama, kako bismo ostvarili viziju koju je predsednik izneo.“

Ministar Maher je rekao da je ”veoma ohrabren i optimistièan“ posle ovog sastanka, za koji je rekao da je iznova potvrdio opredeljenje da se zajednièki radi na postizanju mira u regionu. Saudijski ministar inostranih poslova, princ Saud al-Fajsal, takodje je rekao da je ohrabren predsednikovim gledištem da su Izraelci i Palestinci podjednako odgovorni za postizanje mira. Posle ranije održanog sastanka sa državnim sekretarom Kolinom Pauelom, saudijski princ je traganje za mirom nazvao ”putovanjem,“ za koje je rekao da se odvija u dobrom pravcu.

XS
SM
MD
LG