Linkovi

Prihvaæene izmene Zakona o izboru odbornika - 2002-07-16


Višestranaèka skupštinska radna grupa veæinom glasova prihvatila je danas izmjene i dopune Zakona o izboru odbornika i poslanika i Zakona o javnom informisanju. Cilj predloženih izmjena, koje je inicirao Liberalni savez, jeste preuzimanje nekih mehanizama vlasti od Djukanoviæeve DPS, ko i namjera nove skupštinske veæine da ubuduæe kontroliše ne samo državne, veæ i privatne medije. Današnju sjednicu napustili su predstavnici DPS koji su se usprotivili prijedlozima liberala i projugoslovenskih stranaka, uz obrazloženje da se izborni uslovi ne mogu mijenjati u toku izbornog procesa, koji je poèeo raspisivanjem lokalnih izbora za SO Podgorica. Predrag Boškoviæ, predstavnik DPS u radnoj grupi, objasnio je predstavnicima liberala i projugoslovenskih stranaka zbog èega se njegova stranka protivi najavljenim izmjenama zakona:

“Oèigledno, svi ovi zakonski projekti su u funkciji vašeg ostvarenja cilja. Ne želite apsolutno nikakav dogovor, niti usaglašavanje. Do sada smo imali jednu dobru praksu da smo se, makar najjaci politièki subjekti u Crnoj Gori, dogovarali oko ovih zakona. Meni je zao što ovoga puta nije tako,” rekao je Boškoviæ.

Predloženim promjenama, izmedju ostalog, predvidja se zabrana uèešæa na izborima malim strankama koje u dva izborna ciklusa nisu ušle u parlament, kao i zaštita biraèa od nasilnog dovodjenja na glasanje. Izmjenama zakona o javnom informisanju, predvidja se prosta veæina predstavnika politièkih stranaka za smjenu glavnih urednika državnih glasila, kao i strogi propisi za ponašanje državnih i privatnih medija u predizbornoj kampanji. Zanimljivo je da današnjoj sjednici skupštinske komisije nisu prisustvovali predstavnici kancelarije OEBS-a u Podgorici jer im predsjedavajuæi sastanka, politicki lider liberala Miodrag Zzivkoviæ nije uputio zvanièan poziv. Komisija sjutra nastavlja rad, a do èetvrtka ce podnijeti izvještaj poslanicima republièkog parlamenta.

XS
SM
MD
LG