Linkovi

Visoki sveštenik u Iranu podneo ostavku - 2002-07-13


Vrhovni verski vodja Ajatola Ali Hamenei, nagovestio je da se slaže sa nekim kritikama Ajatole Džalaledina Taherija sadržanim u pismu kojim je podneo ostavku. Hamanei je istakao da je i sam godinama apelovao za programe za borbu protiv siromaštva i korupcije u Iranu. Medjutim, Ajatola Hamenei je istakao da bi kritièke primedbe Ajatole Taherija mogle da ohrabre, kako je rekao, neprijatelje Irana, koje podržavaju Sjedinjene Države i Izrael. Takodje je rekao da bi iranski funkcioneri trebalo pažljivo da odvagaju svoje izjave.

Ajatola Taheri je podneo ostavku u utorak i kao razlog naveo obmanu, sve veæu upotrebu droga, duboki jaz izmedju bogatih i siromašnih i nekompetentno rukovodstvo. Ajatola Taheri je takodje rekao da se konzervativno versko rukovodstvo Irana spreèava funkcionisanje gradjanskih i izabranih institucija i osujeæuje nastojanja sledbenika umerenog predsednika Mohameda Hatamija da sprovedu reforme.

Ova oštra osuda vlade navela je iranski Vrhovni savet za nacionalnu bezbednost Irana da zabrani dnevnim listovima da komentarišu ili izveštavaju o reakcijama na odluku reformistièkog ajatole da podnese ostavku. Iranska državna novinska agencija je izvestila da je Ajatola Taheri podneo ostavku zbog starosti i iz zdravstvenih razloga. Više od 100 pripadnika iranskog parlamenta je potpisalo pismo u kojem podržavaju Ajatolu Taherija i izražavaju nadu da æe ga narod Irana poslušati.

XS
SM
MD
LG