Linkovi

ZZJ odbacuje krivicu što nije osnovan Anketni odbor - 2002-07-13


Iz DOS-a su tražili da zadatak Anketnog odbora bude ispitivanje zahtjeva da Vojska Jugoslavije upadne u zgradu Vlade Srbije, a Demokratske stranke Srbije – prisluškivanje predsjednika Koštunice. Mi nijesmo željeli da arbitriramo, veæ smo tražili da se oni meðusobno dogovore,kaže za nš program zamjenik šefa Poslanièkog kluba SNP u Vijeæu graðana Vasilije Laloševiæ i nastavlja:

”Veoma malo je falilo da doðe do kompromisa, i u tom sluèaju bila je želja svih poslanièkih klubova u Vijeæu graðana Savezne skupštine da se formira ova ankketna komisija.Nažalost, do kompromisa nije došlo. Rezultat ste vidjeli.Nije usvojena odluka o formiranju Anketnog odbora, s tim što smo mi iz SNP-a, jasno poruèili našim koalicionim partnerima na saveznom nivou da odsustvo želje da arbitriramo u ovom poslu ne shvate kao razlog za narušavanje koalicionog sporazuma. Jer smo smatrali da je pisanje Ustavne povelje u ovom trenutku najznaèajnije pitanje u Savenoj Republici Jugoslaviji.“

Mi smo predložili sastanak na najvišem nivou koalicionih partnera i mislim da æe se ova situacija smiriti, a i neke izjave date u afektu – splasnuti zakljuèio je Laloševiæ. I predsjednik Srpske narodne stranke Božidar Bojoviæ je za za naš program ponovio da i njegova stranka nije podržala predlog odluke o formiranju anketnog odbora pošto je izostao kompromis izmeðu DOS-a i DSS-a,i naglasio:

”Dakle, Srpska narodna stranka je zbog toga bila protiv donošenja odluke o osnivanju Anketnog odbora na ovaj naèin. Meðutim, prièe o tome da to, na odreðen naèin, može da ugrozi Koaliciju Zajedno za Jugoslaviju i Koaliciju DOS-a, ostataka DOS-a i DSS-a, apsulutno mislim da nemaju osnove.“

A još manje ima smisla prièa da postojanje svezne države zavisi i od toga, jer ako bi bilo tako, zakljuèio je Bojoviæ, tanke su niti koje nas vežu. Na sreæu te su veze èvršæe, jer su zasnovane na volji naroda.

XS
SM
MD
LG