Linkovi

Kongres sumnjièav prema novom sekretarijatu - 2002-07-12


Èetvorica funkcionera su se pojavila pred specijalnim veæem Predstavnièkog doma, koje je imalo težak zadatak da stanovišta brojnih odbora Kongresa inkorporira u jedan zakonski predlog koji æe potpisati predsednik Buš. Dvojica demokratskih zakonodavaca su iznela prigovore o manjkavosti predsednikovog plana. U pismu od deset taèaka upuæenom Beloj kuæi dvojica kongresmena istièu da æe glomaznost novog sekretarijata ugroziti njegovu svrhu, odnosno antiteroristièku delatnost. Sekretar za pravosuðe, Džon Eškroft je rekao da nastavljene teroristièke pretnje ukazuju na važnost osnivanja takvog sekretarijata:

“Sjedinjene Države su danas u ratu protiv teroristièkih mreža koje operišu unutar naših granica. Iako skrivena, al-Kaida održava veoma aktivno prisustvo u Sjedinjenim Državama, i èeka na novi napad”.

Džon Eškroft i državni sekretar Kolin Pauel su podvukli važnost razmene informacija radi spreèavanja novih teroristièkih napada. Po reèima Kolina Pauela, Državni sekretarijat treba i dalje da kontroliše izdavanje viza, dok bi novi sekretarijat trebalo da bude nadležan za vršenje bezbednosne revizije molbi za izdavanje viza.

XS
SM
MD
LG