Linkovi

Nova bliskoistoèna inicijativa SAD - 2002-07-12


Bela kuæa nije izvestila o pojedinostima o telefonskim razgovorima predsednika Buša sa egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom i jordanskim kraljem Abdulom. Medjutim, zvanièni mediji u obe arapske zemlje su izvestili da su trojica lidera naglasila važnost brze akcije da bi se nastavio regionalni mirovni proces i krenulo ka osnivanju palestinske države koja je kljuèni elemenat bliskoistoènog mirovnog plana predsednika Buša. Državni sekretar Kolin Pauel je saslušao juèe u Vašingtonu sliènu poruku tokom prvog susreta licem u lice sa francuskim ministrom inostranih poslova Dominikom de Vijepenom. U izjavi posle sastanka sa Kolinom Pauelom francuski šef diplomatije izrazio je mišljenje da bi sadašnji “vakuum“ u regionu mogao biti “veoma opasan“ i da se založio za “brzu“ akciju ka palestinskoj državi, pored Izraela, zasnovanoj na granicama pre bliskoistoènog rata 1967. godine:

“Ne bi trebalo da dozvolimo teroristima i ljudima koji ne žele mir da preuzmu inicijativu. Upravo stoga smatramo da bi trebalo upotrebiti sva sada raspoloživa sredstva - konsultacije, angažovanje “kvarteta“ i sastanak sa arapskim zemljama, ali i medjunarodnu konferenciju. Razume se, ne bi se direktno prišlo teškim pitanjima statusa Jerusalima i izbeglica. Mora se stvoriti zamah koji bi stavio pritisak na sve da rade na brzom rešenju. “

De Vijepen je takodje ukazao da se francuska vlada slaže o važnosti dalekosežne reforme palestinske uprave, procesa koji bi - po reèima predsednika Buša - trebalo da se dogodi još pre osnivanja palestinske države. Zvaniènici u Vašingtonu su izvestili juèe da i dalje planiraju da “kvartet“ za Bliski istok -Sjedinjene Države, Rusija, Evropska unija i Ujedinjene nacije - održi iduæe nedelje sastanak u Njujorku. Taj sastanak je pomeren dan unazad, za utorak, iz logistièkih razloga. Na tom sastanku u jednom njujorškom hotelu okupiæe se amerièki državni sekretar Kolin Pauel, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan, spoljnopolitièki predstavnik Evropske unije Havijer Solana i ruski ministar inostranih poslova Igor Ivanov. Zvaniènici su naveli da æe se èlanovima “kvarteta“ verovatno pridružiti na drugom sastanku, kasnije istog dana, ministri inostranih poslova Egipta, Jordana i Saudijske Arabije, mada - kako su dodali - jos nije utanaèen konaèan aranžman.

XS
SM
MD
LG