Linkovi

DSS analizirala uèinak vlasti u Srbiji - 2002-07-08


Prenoseæi stavove iz deklaracije potpredsednik Demokratske stranke Srbije Dragan Maršiæanin optužio je Vladu Srbije da je zadržala i osnažila sve metode koje je koristio bivši autoritarni režim, razvijajuæi istovremeno novi autoritarizam u kvazi demokratskom ruhu. Govoreæi o situaciji u zemlji, Maršiæanin je rekao da se lako i nekažnjeno poseže za nepravnim sredstvima, a da državu i njenu bezbednost ugrožavaju neodgovorne izjave i postupci koji dovode u pitanje nacionalni interes i zatim pobrojao uspehe i neuspehe novih vlasti. Nesumnjivo da je jedan od najveæih rezultata povratak Jugoslavije u meðunarodnu zajednicu, da je zaustavljeno rastakanje države i da je zapoèet proces redefinisanja državne zajednice Srbije i Crne Gore. A ono što ne valja je nedostatak stvarnih i neophodnih reformi, Skupština Srbije je naknadnim krivotvorenjem narodne volje postala nelegitimna, a i sam parlamentarizam je na putu da bude obesmišljen, rekao je Maršiæanin.

Demohrišæanska stranka Srbije svakodnevno organizuje konferencije za novinare i uvek postavlja isto pitanje jugoslovenskom predsedniku Vojislavu Koštunici - da li je prošle godine u noæi izmeðu 7. i 8. juna 2001. održan sastanak u predsednièkom kabinetu, kome su prisustvovali predsednikovi savetnici i generali Vojske Jugoslavije Nebojša Pavkoviæ i Aco Tomiæ i planirali vojni upad u Biro za komunikacije Vlade Srbije. I danas je lider te stranke i republièki ministar pravde Vladan Batiæ istakao da se narod pita i narodu treba dati odgovore. Predsednik Koštunica treba samo da kaže »da« ili »ne«, to ništa ne boli, a treba pokazati odgovornost pred graðanima Srbije jer su oni glasali za DOS i za predsednièkog kandidata te koalicije Vojislava Koštunicu i najmanje što on može da uradi je da graðanima odgovori na to pitanje, rekao je Batiæ.

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Dragan Maršiæanin potvrdio je na konferenciji za novinare da æe predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica dati sve odgovore koje Anketni odbor Savezne skupštine bude od njega tražio. Ako imate Saveznu skupšinu i ako se ide ka formiranju Anketnog odbora to je mesto na kome se daju odgovori, rekao je Maršiæanin.

XS
SM
MD
LG