Linkovi

Pentagon priznao civilne žrtve u Avganistanu - 2002-07-08


Avganistanski funkcioneri kažu da je više od 40 civila ubijeno, a oko stotinu povredjeno, kada je teško naoružani amerièki avion za podršku pešadiji, tipa AC-130, otvorio vatru na - kako Pentagon tvrdi - protivavionska orudja u jednom zabaèenom selu, severno od Kandahara. Glavna predstavnica Pentagona Viktorija Klark, priznala je da je u napadu bilo civilnih žtava, ali kaže da njihov broj još uvek nije utvrdjen.

”Znamo da je bilo civilnih žrtava i žalimo za svakom od njih. Ali nemamo èvrste i pouzdane brojeve iz onoga što smo do sada saznali.“

Jedna mešovita amerièko-avganistanska komisija veæ je sprovela preliminarnu istragu o tom incidentu, u pokrajini Oruzgan. Viktorija Klark je izjavila da se sada osniva nova komisija koja æe sprovesti punu istragu o napadu, izvršenom prvog jula, kako bi se utvrdilo šta je uzrokovalo civilne žrtve. Ona je rekla da æe komisiju predvoditi jedan amerièki general vazduhoplovstva, a da æe u njoj biti i predstavnika avganistanske vlade. Amerièki funkcioneri još uvek tvrde da je u toj oblasti bila otvarana protivavionska vatra na amerièke avione, ali za sada nikakvo takvo orudje nije nadjeno. Medjutim, Pentagon je sada otkrio da je šire podruèje pomenutog sela veæ oko 5 meseci pod prismotrom amerièkih, koalicionih i avganistanskih snaga. General potpukovnik Gregori Njubold, iz Združenog generalštaba u Pentagonu, kaže da su saveznièke snage tragale za visokim vodjama Talibana za koje se veruje da se nalaze u toj oblasti:

”Ima dovoljno obaveštajnih podataka da se može verovati da je bilo nekih, kako ih mi nazivamo, pojedinaca od visoke vrednosti, koji su možda operisali u toj oblasti.“

General Njubold nije hteo da kaže da li saveznici veruju da se odbegli talibanski vodja Mula Mohamed Omar nalazio u tom podruèju. Medjutim, rekao je da su koalicione snage privele pet osoba u blizini sela u kome je bilo civilnih žrtava. Te osobe su sada podvrgnute ispitivanju, a njihov identitet još nije utvrdjen.

XS
SM
MD
LG