Linkovi

Amerika proslavila Dan nezavisnosti - 2002-07-05


Slušajuæi patriotsku muziku i posmatrajuæi vatromet stotine hiljada Amerikanaca došlo je na travnjak zvani National Mall, u Vašingtonu, kako bi obeležili Èetvrti juli. Zbog straha od terorizma, sa njima je bilo i dve hiljade policajaca. Ali veæi deo prisutnih, po svemu sudeæi, nije želeo da misli na to veæ da uživa u muzici. Prolaznik Denis Stroud rekao je da je bio èvrsto rešen da dodje na, kako se izrazio, najvažniju proslavu èetvrtog jula u njegovom životu;

”Mislim da je ovaj èetvrti jul specijalan jer moramo da pošaljeno jasnu poruku u ovoj zemlji da neæemo dozvoliti da nas teroristi uplaše, i zato sam došao da bih zajedno sa drugom uèestvovao u slanju te poruke,“ rekao je Stroud.

Liz Voker i njen suprug Èarli došli su èak iz Baton Ruža, u Luizijani, da bi posmatrali vatromet i nisu marili za dugo èekanje kako bi prošli kroz bezbednosnu kontrolu:

”Divno je što su sva strahovanja oèigledno bila neosnovana jer je sve bilo fenomenalno. Ljudi su bili fenomenalni, hrana je bila fenomenalna, jeste da je vruæina, ali to je o-kej. Mislim da to nije nikoga spreèilo da dodje.“

Na drugom mestu u zemlji, bio je to specijalan dan za 500 novih Amerikanaca koji su postali gradjani na specijalnoj sveèanosti, u Diznilendu, u Floridi. Isto je važilo za jednu mnogo manju grupu, koja je položila gradjansku zakletvu u Vašingtonu.

A predsednik Buš je izjavio da je zemlja više ujedinjena nego ikada, u trenutku dok proslavlja svoj 226. rodjendan. Buš je odao priznanje vojnim veteranima, u govoru koji je održao u gradiæu Ripli, u Zapadnoj Virdžiniji.

”Mi volimo svoju zemlju, a još više je volimo kada joj neko preti,“ rekao je predsednik Buš.

Bilo je i drugih pokazatelja da ovo nije bila obièna proslava èetvrtog jula. Borbeni avioni patrolirali su nebom Vašingtona i Njujorka, a privremene zabrane letenja bile su na snazi u podruèjima važnih spomenika, kao što su Kip slobode, u Njujorku, Veliki luk u Sent Luisu, i likovi èetvorice amerièkih predsednika isklesanih u litici planine Rašmor, u Južnoj Dakoti.

XS
SM
MD
LG