Linkovi

SFOR izvršio premetaèinu Karadžiæeve kuæe - 2002-07-02


Upad je izvršen pred zoru. Više od 30 vojnika SFOR-a provalilo je u Karadžiæev dom na Palama. Oni su tokom sveobuhvatne pretrage prevrnuli sve po kuæi. SFOR je saopštio da je pronašao lažna dokumenta i mali broj komada vatrenog oružja. Karadžiæeva supruga i domaæica kuæe kažu da su vojnici takodje razbili nameštaj, polupali staklo na slikama i odneli video snimke i flopi diskove iz kompjutera. Gospodja Karadžiæ optužuje SFOR za zastrašivanje.

SFOR je saopštio da ova operacija nije imala za cilj pronalaženje i hapšenje Karadžiæa veæ razbijanje krijumèarskog lanca. Medjutim, jedan funkcioner NATO-a u sedištu saveza u Briselu istakao je da je stvarni cilj napada možda bio da se stavi do znanja da na misiju NATO-a u Bosni, medju èijim zadacima je i hvatanje osumnjièenih ratnih zloèinaca, nije uticala amerièka pretnja da æe okonèati mirovnu misiju Ujedinjenih nacija u toj zemlji. Sjedinjene Države su, naime, prekjuèe saopštile da æe staviti veto na odluku o produženju misije Ujedinjenih nacija u BIH ukoliko Savet bezbednosti svetske organizacije ne izuzme amerièke vojnike koji služe u mirovnim misijama od gonjenja pred Medjunarodnim kriviènim sudom. NATO je juèe saopštio da SFOR nije pogodjen amerièkom pretnjom jer njegov mandat proistièe iz Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okonèan rat u BIH. Medjutim, ukoliko mandat Ujedinjenih nacija ne bude obnovljen do èetvrtka, nemaèke snage u SFORU možda neæe više imati pravnu osnovu koja je potrebna njihovoj zemlji da bi uputila vojnike van svojih granica.

SFOR je bio oštro kritikovan, najviše od strane Karle del Ponte - glavnog tužioca suda Ujedinjenih nacija za ratne zloèine na prostorima bivše Jugoslavije - zbog toga što ne èini dovoljno u cilju hapšenja Radovana Karadžiæa, najtraženijeg èoveka na tom sudu. On i general Ratko Mladiæ su optuženi za genocid zbog opsade Sarajeva i masakra u Srebrenici 1995 godine. Ranije ove godine SFOR je bezuspešno izvršio dve racije u istoènoj Bosni i Hercegovini u potrazi za beguncem Karadžiæem. Supruga bivšeg lidera bosanskih Srba kaže da joj je muž rekao da se nikada neæe predati.

XS
SM
MD
LG