Linkovi

Traži se osnivanje Anketnog odbora - 2002-07-01


Zahtev za obrazovanje Anketnog odbora usledio je zbog tvrdnji smenjenog naèelnika Generalštaba Nebojše Pavkoviæa da su savetnici jugoslovenskog predsednika Vojislava Koštunice zahtevali vojni upad u Biro za informisanje Vlade Srbije sa obrazloženjem da su tamo postavljeni prislušni ureðaji. Predsednik Veæa graðana jugoslovenskog parlamenta Dragoljub Mæunoviæ izjavio je da su Parlamentu tim povodom i DOS i DSS podneli inicijative za formiranje anketne komisije i da bi Parlament o tome mogao da se izjašnjava krajem ove ili poèetkom iduæe nedelje. ”U ovom sluèaju potrebno je postaviti pravne osnove za rad obaveštajnih službi,“ istakao je Miæunoviæ. ”Ne smemo dozvoliti da ove službe budu upotrebljavane u politièkim, stranaèkim sporovima i drugo, da odmah uspostavimo kontrolu nad tim službama u skladu sa Zakonom što inaèe odgovara sistemu civilne kontrole Vojske i policije i zahtevima Saveta Evrope,“ rekao je Miæunoviæ.

Jugoslovenski ministar policije i poslanik DOS-a u federalnom Parlamentu Zoran Živkoviæ izjavio je da bi u Anketnoj komisiji trebalo da budu predstavnici svih poslanièkih klubova i da Odbor poène odmah da radi i da što detaljnije doðe do svih èinjenica.

Funkcioner Demokratske stranke Srbije Dejan Mihajlov kaže da æe ta partija tražiti da Anketni odbor utvrdi postojanje ili nepostojanje ozbiljnih zloupotreba službenog položaja najviših državnih funckionera, da se utvrdi ko radi za svoju liènu vlast, a ko za interes države.

Za formiranje Anketnog odbora založio se i vicepremijer federalne vlade Miroljub Labus kako bi se nastali problem rešio na normalan naèin. ”Ako ga normalno rešimo možemo da poveæamo ugled zemlje zato što institucija kao što je Savezni parlament može na normalan naèin da rešava veoma teške probleme,“ rekao je Labus.

XS
SM
MD
LG