Linkovi

Afera o prisluškivanju ne jenjava - 2002-06-28


Predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica uputio je pismo srpskom premijeru Zoranu Ðinðiæu, potpredsedniku Vlade Nebojši Èoviæ i ministru policije Dušanu Mihajloviæu u kojem negira da je on ikada naredio bilo kakvo hapšenje ili upad u Vladu Srbije. Na kraju pisma Koštunica izražava uverenje da æe Anketni odbor imati èime da se bavi.

Inaèe, Anketni odbor koji posle odluke Predsedništva DOS–a treba poèekom iduæe nedelje da formira jugoslovenski Parlament, baviæe se utvrðivanjem istinitosti navoda bivšeg naèelnika Generalštaba Nebojše Pavkoviæa da su pre godinu dana savetnici iz kabineta jugoslovenskog predsednika tražili da Vojska zauzme Biro za komunikacije Vlade Srbije. Juèe je Pavkoviæeve navode potvrdio nekadašnji šef vojne službe bezbednosti Milan Ðakoviæ, a danas je to isto uradio i bivši naèelnik Uprave za moral Vojske Jugoslavije, general-potpukovnik Milen Simiæ. I Simiæ tvrdi da je iz kabineta jugoslovenskog predsednika Vojislava Koštunice od najviših oficira vojske zatraženo da organizuju upad u Biro za informisanje Vlade Srbije. Agenciji Beta general Simiæ je rekao da je prošle godine u noæi izmeðu 7. i 8. juna došao Koštunièin savetnik Gradimir Naliæ i zatražio upad Vojske u Vladu Srbije, a da su su tome suprostavili on i generali Vasiljeviæ i Ðakoviæ. Epilog toga bio je da je Vojska praktièno odbila da izvrši nareðenje predsednika SRJ, rekao je general Simiæ uz opasku da su generali prethodno od Koštunice tražili pisano nareðenje ali ga nisu dobili.

”Zameram generalu Pavkoviæu što je godinu dana zakasnio sa iznošenjem istine, nego je sreæa što smo procenili da je to deo Vlade Srbije, da Vojska nije za to nadležna i da bi to imalo katastrofalne posledice i po Vojsku, a bogami i po onoga ko je to naredio,“ rekao je general Milen Simiæ.

Savezni ministar policije i potpredsednik DS Zoran Živkoviæ, izrazio je oèekivanje da æe što pre biti otkrivena istina o tom sluèaju i da æe, ukoliko se dokažu Pavkoviæeve tvrdnje, Pavkoviæevo penzionisanje biti samo poèetak penzionisanja i smena. ”Biæe potrebni veliki autobusi da odvezu sve penzionisane ako se sve to dokaže u postupku rastereæenom dnevne politike i usmerenom samo ka èinjenicama,“ rekao je Živkoviæ.

Demokratska stranka Srbije, partija jugoslovenskog predsednika Koštunice izrazila je uverenje da su optužbe bivšeg naèelnika Generalštaba Nebojše Pavkoviæa na raèun predsednika Jugoslavije i njegovih savetnika bezoène laži. Ta partija je saopštila da æe, radi utvrðivanja istine i odgovornosti za te optužbe, podržati sva nastojanja da se utvrde detalji celog sluèaja i da æe posle dokazivanja istine pokrenuti postupke za utvrðivanje odgovornosti svih republièkih funkcionera koji su Pavkoviæeve laži upotrebili za uske stranaèke interese.

XS
SM
MD
LG