Linkovi

Buš kritikovao proglašavanje zakletve neustavnom - 2002-06-27


Predsednikovi prvi javni komentari o presudi, došli su posle poèetka sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na marginama samita Grupe 8 u Kanadi. Buš nije èekao da ga novinari pitaju o ovoj temi, veæ je sam preuzeo inicijativu.

”Mislim da je Svemoguæi oèigledno bitna stavka u mom životu, ali i u životu naše zemlje. Zbog toga, ova presuda nije u skladu sa amerièkom tradicijom i istorijom.“

Predsednik je rekao da namerava da imenuje sudije u federalnom sudu koje æe drugaèije presudjivati. Odnono Bušovim reèima: ”potrebne su nam razumne sudije.“ Upitan o važnosti vere u njegovom privatnom životu, Buš se pozvao na nedavnu posetu Arizoni u kojoj su veliki požari prisilili mnoge da napuste svoje domove.

”Bio sam medju ljudima koji su bili u veoma nezavidnoj situaciji. Pokušavao sam da pronadjem naèin da im vratim nadu, i smatrao da je najbolje da im kažem da postoji Bog koji ih voli. Verujem da je to ispravno.“

Protiv juèerašnje odluke federalnog suda u SAn Francisku podneta je žalba i postupak bi uskoro mogao da se nastavi pred amerièkim Vrhovnim sudom.

XS
SM
MD
LG