Linkovi

Amerièka mirovna inicijativa - 2002-06-26


Pre govora amerièkog predsednika u ponedeljak, državni sekretar je, izmedju ostalih, razgovarao i sa svojim kolegama iz Egipta, Jordana, i Saudijske Arabije. Zvaniènici Stejt departmenta insistiraju da je izražena podrška amerièkoj inicijativi, èak i od strane umerenih arapskih zemalja koje neguju bliske odnose sa Arafatom. U dugo oèekivanom izlaganju smernica svoje bliskoistoène politike, predsednik Buš je ponovio predanost Sjedinjenih država stvaranju Palestinske države sa privremenim granicama, pošto Palestinci izaberu novo rukovodstvo koje nije kompromitovano teroristièkim radnjama. Predsednik je takodje pozvao Izrael da, kako bezbednost bude jaèala, povuèe svoje snage iza linija koje su utvrdjene septembra 2000. godine i da, kada se nasilje zaustavi, obustave aktivnosti oko uspostavljanja naselja u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali. Buš je izjavio da bi u naredne tri godine trebalo da se postigne sporazum o konaènom statusu, koji podrazumeva punu Palestinsku državnost. Amerièki predsednik nije imenovao Jasera Arafata, ali su zvaniènici njegove administracije, medju kojima je i sekretar Pauel, u naknadnim komentarima razjasnili da za Arafata ne bi trebalo da bude mesta u reformisanoj palestinskoj administraciji. Pauel je u seriji intervjua u utorak objasnio raskid Amerike sa politikom Jasera Arafata, naglasivši nezadovoljstvo palestinskim liderom zbog uzastopnih neuspeha da svoju retoriku o osudi terorizma podrži akcijom. Blisko-istoènoj radio mreži koju finansira amerièka vlada, državni sekretar je izjavio da je do obrta došlo krajem aprila kada je posetio Arafata u njegovom okupiranom sedištu u Ramali i kada mu je rekao da mora da napravi ”strateški izbor“ protiv terora ukoliko želi da ostane partner Sjedninjenih država u mirovnim naporima.

”Molio sam ga da to uradi, ali na žalost od sadašnjeg palestinskog rukovodstva nismo videli dovoljno akcije - oni nisu uradili ništa kako bi stvari stavili pod kontrolu, èak ni sa smanjenim bezbednosnim potencijalima. Medjutim, posle svog našeg rada u poslednja dva meseca, posle svih naših konsultacija, rešavanja situacije u Crkvi Hristovog rodjenja, posle nagovaranja Izraelaca da se povuku, i dalje mislimo da se na sve to odgovorilo samo još gorim teroristièkim aktima. Došli smo do zakljuèka da sadašnje rukovodstvo nije uradilo dovoljno i da nema dovoljno moæi da stavi stvari pod svoju kontrolu.“

Pauel ja za amerièki radio izjavio da smatra da medju umerenim arapskim državnicima, pa i medju èlanovima palestinske zajednice, postoji zajednièko mišljenje da je Arafatovo vodjstvo doživelo neuspeh. Mada je izjavio da ne oèekuje da se iko od njegovih sagovornika složi sa otvorenim razlazom amerièke administracije i palestinskog lidera, naglasio je da se nada da æe moæi da obrazloži amerièku odluku i naidje na njihovo njihovo raumevanje. Pauel je izjavio za Njujork Tajms da oèekuje da æe ne odmah, ali uskoro otputovati u region na konsultacije i dodao da planirana ministarska konferencija, zakazana za poèetak ovog meseca, pomerena zbog nastavljenih samoubilaèkih napada i izraelske okupacije nekoliko gradova na zapadnoj obali.

XS
SM
MD
LG