Linkovi

Tribunal ponovo traži potpunu saradnju RS - 2002-06-24


Oèekujemo potpuno poštivanje obaveza koje Republika Srpska ima prema zahtjevima Haškog tribunala prevashodno kada je u pitanju potraga za bjeguncima, koji se po našim informacijama nalaze u Republici Srpskoj - izjavila je portparl Tužilaštva Tribunala Florens Artman ocjenjujuæi posjetu predstavnika suda Bosni i Hercegovini.

Ona je naglasila kako za sada lokalne vlasti nisu preduzele mjere koje su se od njih oèekivale, te dodala da Tužilaštvo smatra da se Radovan Karadžiæ nalazi na teritoriji RS.

”Oèekujmo od policije ne samo da provjeri da li se bjegunac nalazi na svojoj zvaniènoj adresi, veæ i da pokrene potragu za njim i u drugim mjestima, ako se on krije.“ kazala je Artman.

I dok u ovom trenutku nije poznato da li lokalna policija preduzima ikakve aktivnosti kako bi se utvrdilo Karadžiæevo boravište, prema pisanju banjaluèkih Nezavisnih novina pripadnici SFOR-a krenuli su u novu akciju potrage za bivšim liderom bosanskih Srba.

Poziavjuæi se na neimenovani vojni izvor Nezavisne tvrde da su pripadnici multinacionalnih snaga poslednjih nekoliko dana pojaèali patroliranje u podruèju Pala, koje bi trebalo rezultirati hapšenjem jednog od optuženih za ratne zloèine. Nezavisne kažu da im izvor na kojeg se pozivaju nije decidno potvrdio da li se potraga vodi za Karadžiæem, ali je rekao da se radi o visokopozicioniranom funkcioneru.

Akcija SFOR-a u ovdašnjim krugovima dovodi se i u vezu sa Vojislavom Maksimoviæem, jednim od osnivaèa SDS-a, za koga se pretpostavlja da se nalazi na tajnoj optužnici Tribunala.

I na kraju da kažemo da su prema izjavama lokalnog stanovništva helikopteri SFOR-a u posednja dva dana u periodu od 23 pa do 3 sata ujutro nadlijetali podruèje Jahorine, dok vojnici SFOR-a danonoæno dežuraju u blizini bivše zgrade vlade RS.

XS
SM
MD
LG