Linkovi

SAD zabrinute zbog širenja nuklearne tehnologije - 2002-06-21


Sedamdesetogodišnji sekretar za odbranu Donald Ramsfeld je ukazao da je doživeo mnogo sukoba, te stoga strahuje da æe biti novih sukoba narednih godina. U svom izlaganju u Centru za stranu štampu u Vašingtonu Ramsfeld je predoèio da je smrtonosnost oružja ogromno porasla za njegova života. Usled toga, današnji lideri imaju mnogo manju marginu za grešku nego u ranijim ratovima.

”Zbog te manje margine za grešku, moramo biti mudriji, moramo biti dalekovidiji prema onom što bi se moglo dogoditi, moramo biti spremni da razmišljamo uz oseæanje urgentnosti koje nismo morali imati u ranijem periodu. “

To, prema Ramsfeldovim reèima znaèi da je sadašnje nastojanje da se iskoreni širenje nuklearnog i drugog oružja masovnog uništenja od enormne važnosti. Svaki neuspeh bi mogao dovesti do gubitka desetina hiljada, èak i stotina hiljada ljudskih života.

Ramsfeld se takodje osvrnuo na svoju upravo završenu posetu Indiji i Paksitanu, dvema zemljama koje poseduju nuklearno oružje, i èiji je ogorèeni teritorijalni spor podstakao strahovanje od rata. Ramsfeld je, medjutim, ukazao da se vojna situacija duž indijsko-pakistanske granice donekle poboljšala pošto su obe zemlje preduzele preliminarne mere za smanjenje napetosti.

XS
SM
MD
LG