Linkovi

Kongresni pretres o predloženom Sekretarijatu za unutrašnju bezbednost - 2002-06-20


Demokratski Senator iz Mièigena, Karl Levin, jedan je od nekoliko zakonodavaca na pretresu održanom danas u senatskom odboru za državna pitanja, koji je izjavio da se predsednikovim planom o reorganizaciji unutrašnje bezbednosti ne èini dovoljno za podsticanje bolje razmene informacija izmedju amerièkih obaveštajnih agencija.

”Gde æe se relevantne, pravovremeno prikupljene informacije o moguæim teroristièkim pretnjama koordinisati, odnosno koristiti? Ne vidim da je to igde predvidjeno u predloženom tekstu.“

Direktor kancelarije za domaæu bezbednost Tom Ridž ustao je odbranu odluke predsednika Buša da obaveštajne agencije NE ukljuèi u novi sekretarijat. Ali, dodao je on, te agencije æe biti obavezne da dostavljaju važne informacije potrebne da se preduprede teroristièke pretnje.

”Predsednik smatra da bi Cija i Ef-bi-aj trebalo da snabdevaju novi Sekretarijat za unutrašnju bezbednost izveštajima, procenama i analitièkim podacima, a novi sekretar bi trebalo da prikupi sve te infromacije i da, ukoliko je potrebno, deluje u skladu sa njima.“

Zajednièki odbor oba doma Kongresa za obaveštajna pitanja razmatra propuste u amerièkoj obaveštajnoj službi koji su prethodili teroriristièkim napadima 11. septembra. Na tapetu su i Cija i Ef-bi-aj zbog izveštaja da nisu dostavili informacije o potecijalnim teroristièkim aktivnostima. Tom Ridž -- koji je svedoèio i pred odborom Predstavnièkog doma za reformu organa državne uprave -- apelovao je na Kongres da neodložno odobri formiranje sekretarijata za unutrašnju bezbednost koji æe imati godišnji budžet od 37 milijardi dolara i oko 170 hiljada službenika. To æe biti najopsežnija reorganizacija u amerièkoj državnoj upravi u proteklih 50 godina.

Mada zakonodavci žele da zakon bude spreman za potpisivanje u Beloj kuæi na prvu godišnjicu teroristièkih napada izvršenih septembra prošle godine, oni priznaju da možda neæe biti u stanju da blagovremeno uoblièe zakonski predlog. U medjuvremenu, predsednik Buš je danas u Beloj kluæi potpisao izvršnu naredbu kojom se Ured za državni menadžemnt i budžet poziva da uspostavi kancelariju za prelazno planiranje koja æe pomoæi u uspostavljanju novog sekretarijata za unutrašnju bezbednost.

XS
SM
MD
LG