Linkovi

Najnoviji bombaški napad u Izraelu - 2002-06-18


Eskplozija je raznela autobus tokom jutarnje saobraæajne gužve u prometnom delu južnog Jerusalima. Tela su se mogla videti u kosturu autobusa i na zemlji, dok se dim vio iz njega širom tog dela grada. Kola hitne pomoæi su hitno prebacila ranjene u lokalne bolnice dok je policija pretraživala obližnje kvartove u potrazi za drugim eventualnim bombama. Spasilaèke ekipe su saopštile da su mnogi medju ranjenima deca i tinejdžeri koji su se autobusom vozili u školu. Okružen velikim brojem policajaca i telohranitelja, izraelski premijer Ariel Šaron je, što je neobièno, posetio mesto nesreæe. Ariel Šaron je prošao kraj niza vreæa za posmrtne ostatke, iz kojih su ponegde virila stopala žrtava, da bi zatim prišao olupini autobusa, raznetog snagom eksplozije. Premijer je osudio napad i zapitao kakva bi bila država koju bi Palestinci kreirali:

Ariel Šaron je opisao scenu kao nastavak palestinskog terorizma i obeæao da æe se boriti protiv njega. Savetnik izraelskog premijer za inostranu politiku, Zalman Šoval je nazvao taj napad odvratnim i okrivio palestinske vlasti.

”Još jedanput palestinski teroristi su namerno ciljali ne samo na civile veæ na decu medju njima. Veæina putnika u tom autobusu su bila deca koja su se vozila u školu. Èovek se u ovakvim prilikama priseti oseæanja koje je prožimalo èitav civilizovani svet kada su nacisti namerno ubijali, pogubljivali i zatvarali u gasne komore jevrejsku decu. Ovde ponovo vidimo ljude koji žele da ubiju decu zato što su deca - i zato što su Jevreji.“

Vodeæi palestinski pregovaraè Saeb Erekat je osudio taj bombaški napad i demantovao optužbe Izraela da bi za napad trebalo okriviti palestinske vlasti. Policija u Jeruslimu je bila na visokom stepenu pripravnosti zbog samoubilaèkih napada, pošto je primila upozorenje da pet bombaša pokušava da se infiltrira u jevrejsku državu. Policija je saopštila da je primila upozorenje da se još napadaèa samoubica nalazi u Jerusalimu pa je postavila putne prepreke i pojaèala patrole u nastojanju da zaustavi te eventualne napadaèe.

XS
SM
MD
LG