Linkovi

SAD tvrde da raste opasnost od Iraka - 2002-06-17


Ramsfeld nije hteo da otkrije da li administracija predsednika Buša razmatra moguænost preduzimanja preventivnih napada na Irak u okviru nove strategije nacionalne bezbednosti. Meðutim, obraæajuæi se novinarima u Pentagonu, Ramsfeld je nagovestio da je to možda jedini izbor za Sjedinjene Države, navevši kao primer vojnu kampanju pod voðstvom Sjedinjenih Država protiv “Al kaide” i Talibana u Avganistanu.

“Sa teroristima, ako bolje razmislite, nema drugog izbora, sem da se pronaðu i da se uèini upravo ono što smo uradili u Avganistanu. To možete da zovete odbranom, što i ja radim, jer je to jedini naèin na svetu da se izaðe na kraj sa tim problemom, ili to možete nazvati preventivom. To i jeste to.”

Ramsfeld je ukazao da se poveæava opasnost koju predstavljaju Irak i pokušaji te zemlje da se domogne oružja za masovno uništavanje.

“Svakim danom, iraèki razvojni programi sazrevaju i u odreðejoj meri postaju zreliji, a razvijaju se i sposobnosti i za pravljenje oružja za masovno uništavanje i za njegovo korišæenje.”

Pre konferencije za novinare Donalda Ramsfelda, objavljen je izveštaj da je predsednik Buš dao direktivu Centralnoj obaveštajnoj agenciji da naèini sveobuhvatni, tajni plan za zbacivanje s vlasti iraèkog predsednika Sadama Huseina. List “Vašington post” je u prekjuèerašnjem (nedelja) izdanju objavio da predsednik Buš razmišlja o korišæenju amerièkih specijalaca i timova obaveštajaca Centralne obaveštajne agencije, nalik na one koji dejstvuju u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG