Linkovi

Miloševiæ ponovo bolestan - 2002-06-17


Drugi put od poèetka sudjenja 12. februara Slobodan Miloševiæ se jutros nije pojavio u sudnici Tribunala. Razlog odsustvu je, kako je saopštio presjedavajuæi sudija Rièard Mej, to što optuženi ima temperaturu.

Prvi put se Miloševiæ razbolio 18. marta i tada je zbog gripe optuženog, sudjenje bilo prekinuto tri nedjelje. Kasno poslije podne u Tribunalu je saopšteno tek da je sudjenje za sutra takodje otkazano, ali nije prezicirano šta je uzrok temperaturi najpoznatijeg haskog zatvorenika.

Vijest da æe Beograd Tribunalu uruèiti za Miloševiæa optužujuæe dokumente koje je bivši šef Državne Bezbjednosti Srbije i dugogodišnji Miloševiæev èovjek od povjerenja Jovica Stanišiæ dostavio MUP-u Srbije, vidi se ovdje prije kao moguæi uzrok povišenja pritiska nego povišenja temperature bivšeg jugoslovenskog predsjednika. Naime, prema navodima iz beogradske štampe Miloševiæ je još 1997. godine Resor DB izdvojio iz MUP-a i stavio ga pod svoju liènu kontrolu.

Juèerašnja pohvala Beogradu stigla preko portparola Tužilaštva, Florans Artman povodom pretresa organa MUP-a i istražiteljha Tribunala u kuæi Jovice Srtanišiæa pokazuje da æe Tužilaštvo biti veoma sretno takvim dokumentima – naravno, pod uslovom da on zaista i postoji – jer æe im to olakšati da dokažu da je Miloševiæ ne samo znao za zloèine nad Albancima na Kosovu 1999. godine nego da ih je, ako ne naredio, a ono svakako dozvolio.

Iz Tribunala za danas još i to da su jugoslovenski organi Tribunalu u Hagu danas izruèili Ranka Èešiæa, optuženog za ubistva, muèenja i silovanja Bošnjaka u logoru Luka kod Brèkog 1992. godine te da se u petak pristigli bosanski Srbin Darko Mrdja, optužen za ubistvo preko 200 Bošnjaka na planini iz konvoja izbjeglica koji se 21. avgusta iz Prijedora kretao ka Travniku, danas izjasnio da nije kriv po optužnici koja ga tereti za zloèine protiv èovjeènosti i kršenje zakona i obièaja ratovanja.

XS
SM
MD
LG