Linkovi

Jedan ministar podneo ostavku, drugi smenjen - 2002-06-14


Danima oèekivani radikalni potezi na rašæišæavanju negativiteta i kriminalnih radnji u republièkoj upravi carina Republike Srpske, rezultirali su smjenom ministra za trgovinu i turizam Željka Tadiæa, sa liste Srpske demokratske stranke, dok je jedan od do sada najjaèih u kabinetu premijera Ivaniæa, ministar finansija Milenko Vraèar podio neopozivu. ostavku. Ishod je to nedavno obnarodovanog izvještaja KAFAO radne grupe da se u Republièkoj upravi carina kartel kriminalno nastrojenih rukovodioca enormno bogati reketirajuæi uvoznike, koji su tako sebi prtibavili više od pet miliona maraka, što oni negiraju, dok je budžet Republike srpske ošteæen za više od 30 miliona maraka.

Novinari su kasno noæas uspjeli doæi do izjave sada veæ eks-ministra Vraèara:

"Osjeæam objektivno svoju odgovornost jer sam bio na èelu ministarstva finansija i morao sam da vodim raèuna o ukupnoj budžetskoj potrošnji u Republici Srpskoj. Zato sam podnio neopozivu ostavku predsjedniku Vlade i time smatram da je to i moj moralni èin, i od te ostavke neæu odustati."

Neæe ni premijer Ivaniæ uslovljavati Vraèarevu ostaku, niti zahtevati od njega da ostane i dan duže na funkciji prvog finansijskog èovjeka entiteta, iako je Vraèar, ogorèen što je Srspa demiokratska stranka, drugi i znaèajniji koalicioni partner u kabinetu premijera Ivaniæa, uspjela za sada da odbrani svoje ljude u upravi carina, tojest da i dalje, na mjestu prvog èovjeka carine bude Goran Popoviæ. Otkud takav tvrd stav SDS-a, objašnjava portparol stranke Dušan Stojièiæ, koji negira Vraèareve tvrdnje;

"Odbacujem u ime stranke sve njegove tvrdnje koje je dao kako navodno ministri DDS u Vladi RS blokiraju borbu protiv kriminala i korupcije, kao su nekekva prepreka rašèišæjavanju stanja u Republièkoj upravi carina", ujedno tvrdeæi da ostavka ministra Vraèara nije hrabri lièni i moralni èin veæ iznudjeni potez na energièni zahtjev novog visokog civilnog predstavnhika u BeHa, Pedija Ešdauna. A novi vrhovni arbitar svih dogadjanja u Bosdni i Hercegovini, pak danas je potvrdio da je razoèaran Srpskom demokrastskom strankom koja je sinoæ onemoguæila smjenu u Republièkoj upravi carina, citiram;

"SDS mora ozbiljno razmotriti ovo pitanje kako se ne bi našla pred udarom administrartivne odgovornosti", okonèan citat uz dodatak da je Ešdaun istakao kako premijer Ivaniæ ima njegovu podršku u provodjenju mjera neophodnih za rješavanje afere u entitetskoj carini.

Konacno, evo i stava premijera Ivaniæa, koji tvrdi da æe ubrzo konsolidovati Vladu, te kaže:

"Ja zaista imam namjeru da odluèno primjenjujem kriterije koje nemaju veze sa bilo kojom partijom i imaju veze iskljuèivo sa vraæanjem autoriteta institucija i nemam namjeru da pravim kompromis," rekao je premijer Ivaniæ.

XS
SM
MD
LG