Linkovi

Prihvaæen izveštaj o izboru novih poslanika DOS-a i DSS-a - 2002-06-12


Za izveštaj o izboru novih poslanika glasalo je 11 èlanova Komisije, èetvoro je bilo protiv, a dva uzdržana. Glasanje je usledilo posle žuène rasprave predstavnika DOS-a i DSS-a, koji su osporili zakonitost odluke Administrativnog odbora o prestanku poslanièkih mandata kao i izveštaja o poslanièkim kandidatima sa izborne liste DOS-a iz decembra 2000. odine. Na toj listi je 12 poslanièkih kandidata DSS-a koji su veæ saopštili Izbornoj komisiji da neæe prihvatiti mandate njihovih stranaèkih kolega. Pravni zastupnik DSS–a Nebojša Bakarec na sednici Izborne komisije upozorio je na posledice oduzimanja mandata. Srbija i SRJ æe biti uvedene u novi pepriod krize, nestabilnosti i politièkih sukoba a preko medija veæ smo èuli da se za taj sukob zainteresovala meðunarodna zajednica preko ambasadora OEBS u SRJ gospodina Stefana Sanina, rekao je Bakarec.

Zatim je prema utvrðenoj proceduri Administrativni odbor Skupštine Srbije usvojio izveštaj Republièke izborne komisije. Sednici Odbora prisustvovalo je osam èlanova i svi su glasali za izveštaj Izborne komisije a Skupština Srbije æe samo konstatovati izbor novih poslanika. Svi poslanici Demokratske stranke Srbije prethodno su napustili sednicu Skupštine pošto je Parlament konstatovao prestanak mandata za 21 poslanika te stranke. Potpredsednik te partije Dragan Maršiæanin rekao je novinarima da poslanici DSS-a neæe više uèestvovati u radu Skupštine jer graðani Srbije moraju da znaju da od danas zbog nezakonitog oduzimanja mandata poslanicima DSS i zbog izborne volje graðana, Narodna skupština kao institucija više ne postoji.

Poslanièka grupa DSS-a do sada je imala 45 poslanika u Skupštini Srbije a po novoj odluci sada bi imala 36 poslanika. Njihova mesta bila bi popunjena kandidatima DOS-a, koji bi sada ukupno imao 140 poslanika, umesto dosadašnjih 131.

Jugoslovenski predsednik i lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ocenio je odluku o prestanku mandata 21 poslaniku njegove partije protivpravnom i suprotnom Zakonu o izboru narodnih poslanika. Ta odluka je živo olièenje neèega što je bezakonje, rekao je Koštunica i dodao da æe se DSS protiv toga boriti svim pravnim sredstvima, ukljuèujuæi i sudska te da ima veliko poverenje u nezavisnost sudija. Srpski ppremijer Zoran Ðinðiæ založio se da sudovi utvrde da li je oduzimanje mandata i zamena poslanika zakonita odluka ili ne. Siguran sam da je to u skladu sa zakonom, jer kako bi drugaèije moglo da bude ako neko ne poštuje listu i program za koje su graðani na izborima glasali, zapitao se Ðinðiæ. On je izjavio da je najrealnije da izbori za predsednika Srbije budu raspisani u julu mesecu kako bi predsednièki kandidati imali dovoljno vremena da pripreme svoje predizborne kampanje. On je istakao da je krajnji rok za raspisivanje predsednièkih izbora 21. septembar.

XS
SM
MD
LG