Linkovi

Sekretar za pravosudje Eškroft  o saradnji Švajcarske i Amerike - 2002-06-12


Gospodin Eškroft se zahvalio švajcarskim vlastima zbog toga što su, kako se izrazio, igrale ”veoma važnu“ ulogu u pronalaženju i hvatanju osumnjièenog teroriste Hozea Padilje, takodje poznatog kao Abdula Al Muhadžir. Medjutim, sekretar za pravosudje nije pružio detalje o dokazima koji su doveli do hapšenja Padilje, amerièkog državljanina koji je, kako amerièki funkcioneri istièu, pomagao u pripremi napada u Sjedinjenim Državama radioaktivnom, takozvanom ”prljavom“ bombom. On je nekoliko puta u tranzitu boravio u Švajcarskoj. Švajcarski funkcioneri istièu kako veruju da je sa sobom nosio više od 10 hiljada dolara gotovog novca koji je možda potekao iz fondova teroristièke mreže Al Kaida. Gospodin Eškroft je rekao da Sjedinjene Države i Švajcarska oèekuju da æe tešnje saradjivati u istrazi o teroristièkim mrežama, u okviru koje æe zajednièki timovi u dve zemlje pratiti ne samo tragove novèanih transakcija veæ i informacije o kretanju osumnjièenih terorista:

”Najbolji prijatelj spreèavanja teroristièkih napada su informacije i oèigledno sposobnost saradnje u razmeni informacija što bi moglo znatno da pomogne. Ima previše pripadnika Al Kaide i mi æemo nastaviti da radimo na najvišem moguæem nivou kako bismo ih presretali, ometali, spreèavali i destabilizovali, a zatim isušili njihove resurse, kako bismo osigurali i unapredili bezbednost slobodoljubivih gradjana širom sveta.“

Gospodin Eškroft je izjavio da su švajcarske banke zamrzle oko jedne treæine od ukupne sume finansijskih sredstava koja su blokirana širom sveta, a za koje se veruje da su vezana za medjunarodni terorizam. On je takodje rekao da æe nova amerièka imigraciona politika, po ugledu na Švajcarsku, biti operativna kroz tri godine.

”Amerika se kreæe ka švajcarskom modelu kad je u pitanju imigracija. To znaèi da æemo tražiti od pojedinaca da se registruju dok borave u našoj zemlji kao i da potvrde da je njihov boravak u Americi u skladu sa svrhom njihove vize.“ Eškroft je rekao da æe najneposrednija promena biti uzimanje otisaka prstiju i fotografisanje oko 100 hiljada ljudi koji traže ulaz u Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG