Linkovi

Strategija nacionalne bezbednosti - 2002-06-11


Izveštaj o strategiji nacionalne bezbednosti je još uvek u fazi izrade nacrta, no mediji veæ objavljuju neke od njegovih glavnih crta. Takvi se zveštaji pripremaju jednom godišnje, osim u prvoj godini mandata novog predsednika. Ovaj izveštaj æe po svemu sudeæi biti potpuno drugaèiji od svih dosadašnjih i ukazivaæe na promenu strategije nakon teroristièkih napada 11. septembra.

U danima hladnog rata, fokus je bio na odvraæanju nuklearnog napada i obuzdavanju komunistièkog Sovjetskog Saveza. Sada æe se po prvi put pojaviti opcija predupreðenja, odnosno preduzimanja akcije kojom se želi spreèiti opasnost od terorizma i neprijateljskih država koje žele da se domognu oružja masovnog uništenja. Predsednik Buš je nagovestio promenu bezbednosne doktrine još u januaru kada je govorio o Iranu, Iraku i Severnoj Koreji kao “osovini zla” i upozorio da neæe dozvoliti da te zemlje ugroze Sjedinjene Države biološkim, hemijskim i nuklearnim oružjem. Prvog juna, predsednik Buš je pred diplomcima amerièke vojne akademije u Vest pointu, rekao da amerièke oružane snage treba da budu spremne da izvedu akcije predupreðivanja u sklopu rata protiv terorizma.

Uvoðenje te nove doktrine u zvaniènu strategiju nacionalne bezbednosti najverovatnije æe podstaæi promene u amerièkim oružanim snagama i obaveštajnim agencijama. Niko u Beloj kuæi nije javno potvrdio sadržaj izveštaja, ali visoki zvaniènici administracije su dali do znanja da æe biti uvedene krupne promene. U svom juèerašnjem govoru na jednog meðunarodnom skupu umerenih desnièarskih politièara, ovde u Vašingtonu, potpredsednik Dik Èejni je ukazao da je potrebno uvoðenje politike vojne akcije za predupreðenje, jer dosadašnji pristup bezbednosti u svetu nije delotvoran u borbi protiv terorizma. On je konkretno pomenuo iraèkog predsednika Sadama Huseina, rekavši da suzbijanje nije moguæe kada -- kako se izrazio -- “neuravnoteženi diktatori” mogu da upotrebljavaju oružje za masovno uništenje.

Portparol Bele kuæe, Ari Flajšer je potvrdio da su poznati mnogi elementi nove strategije amerièke administracije. Takoðe je pred novinarima naveo da je izveštaj o strategiji nacionalne bezbednosti opsežan dokument koji obuhvata više strategija o kojima je predsednik Buš govorio nakon 11. septembra, ukljuèujuæi vojnu, diplomatsku i strategiju pomoæi inostranstvu.

XS
SM
MD
LG