Linkovi

Pravni aspekti najnovijeg hapšenja osumnjièenog pripadnika al-Kaide - 2002-06-11


Funkcioneri Bušove administracije i dalje opisuju Abdulu al Muhadžira kao opasnog operativca al-Kaide koji je možda bio na zadatku biranja moguæih ciljeva u Americi, kada je uhapšen, 8. maja, u Èikagu. U Beloj kuæi, predsednik Buš je rekao da je al Muhadžir, èije pravo ime je Hoze Padilja, samo jedan od nekolicine osumnjièenih terorista koji se nalaze u rukama vlasti: ”Pratiæemo svaki trag, svaki nagoveštaj. Ovaj momak, Padilja, je loš momak i sada se nalazi tamo gde treba, u zavoru,“ rekao je predsednik Buš.

Amerièki zvaniènici koriste pravni termin ”nezakoniti neprijateljski borac,“ u opisivanju Abdule al Mihadžira i on se sada nalazi u jednom objektu amerièke mornarice, u Južnoj Karolini, radi ispitivanja. Zamenik amerièkog sekretara za odbranu Pol Volfovic, govorio je o njegovom suèaju u jednom programu televizijske mreže NBC:

”Ovaj èovek je veoma opasan,“ rekao je Volfovic. ”U ovoj zemlji je poèeo kao sitan kriminalac. Negde na tom putu se preobrazio u nešto drugo, a u Pakistanu i Avganistanu je radio na planovima da u ovoj zemlji poèini najgroznija zlodela.“

Vladini pravnici su se pozvali na jedan sluèaj pred Vrhovnom sudom, iz 1942. godine, koji im, po njihovom mišljenju, omoguæava da amerièkog gradjanina drže na neodredjeno vreme u vojnom zatvoru bez podizanja optužnice. Ali, prema pravilima koje je uveo predsednik Buš, al Muhadžiru se ne može suditi pred vojnim sudom jer je amerièki gradjanin, a pred taj sud mogu da se izvode samo stranci. Još jednom zamenik sekretara za odbranu, Pol Volfovic: ”Sada ga držimo kao neprijateljskog borca, a kao takav on je isto što i bilo koji drugi neprijateljski borac. Ako bi došlo do podizanja optužnice, onda bismo morali da se vratimo pred civilni sud,“ rekao je on.

Medjutim, neke grupe za zaštitu gradjanskih prava dovode u pitanje ovlašæenje vlasti da jednog amerièkog gradjanina drže u vojnom zatvoru na neodredjeno vreme. Dejvid Kol je profesor ustavnog prava na Pravnom centru, univerziteta Džordžtaun, ovde u Vašingtonu. On iznosi mišljenje da æe uskoro u ime al Muhadžira biti podneta tužba: ”Istinska teškoæa, naravno, leži u tome što vlasti zabranjuju svakome da razgovara sa Padiljom, ukljuèujuæi advokate, pa je stoga svakom advokatu veoma teško da ga zastupa ako ne može èak ni da razgovara sa njim,“ kaže profesor Kol.

Profesor Dejvid Kol kaže da ga zabrinjava to što Bušova administracija preti da æe prekršiti neke gradjanske slobode u svom nastojanju da poveæa bezbednost Sjedinjenih Država od teroristièkih napada: ”Zabrinjava me to što, kao prvo, èesto uzimamo na nišan strane gradjane i u suštini smo spremni da trampimo njihova prava za našu bezbednost. A kao drugo, taj ishitreni naèin na koji se mnoga od tih prava oduzimaju, kao da hoæemo da pokažemo da æete biti bezbedniji ako vam oduzmemo ta prava.“

Ali, kako izgleda, u ovom trenutku amerièka javnost je više zabrinuta za bezbednost. Rezultati najnovije Galupove ankete pokazuju da je èetvoro od svakih petoro Amerikanaca spremno da se odrekne nekih sloboda kako bi se oseæali bezbednijim od teroristièkih napada.

XS
SM
MD
LG