Linkovi

Indija predlaže zajednièke patrole - 2002-06-05


Obrativši se novinarima pred povratak indijske delegacije u Nju Delhi, premijer Atal Behari Vadžpaji je izjavio da bi Indija mogla da razmotri združeno nadgledanje linije kontrole sa Pakistanom.

Iznenaðujuæi Vadžpajiev predlog je iznet na završetku regionalnog samita u Almatiju u Kazahstanu, na kojem prisutni lideri nisu uspeli da privole Vadžpajia i indijskog predsednika Perveza Mušarafa da održe direktne razgovore. Indija smatra da Pakistan mora da prekine upade ekstremista u indijski deo Kašmira i zatvori ekstremistièke logore u delu Kašmira pod pakistanskom kontrolom, pre nego što bi moglo da doðe do bilo kakvih razgovora. Pakistan demantuje da pruža ekstremistima bilo šta više od moralne i diplomatske podrške. Takoðe, tvrdi da ne postoji nikakva infiltracija.

Komodor Udaj Baskar, zamenik direktora njudelhijskog Instituta za vojne nauke i analizu, ukazuje da je Indija i ranije predlagala zajednièki nadzor linije kontrole. Ipak, Baskar dodaje da bi predlog indijskog premijera mogao da predstavlja poèetak smanjenja zategnutosti u regionu.

“Rekao bih da premijerova sugestija da bi moglo da doðe do nekakvog zajednièkog pokušaja utvrðivanja onoga što se dogaða na obe strane linije kontrole, predstavlja izvesno otvaranje u pogledu rešavanja situacije koja je doskora delovala nerešivo.”

Svojim današnjim opaskama, Vadžpaji je ukazao da bi bilo nepraktièno da se neka treæa zemlja umeša u posmatranje da li postoji infiltracija preko linije kontrole ili ne - objasnivši da Indija i Pakistan i same mogu da potvrde da li su upadi prekinuti. Zamenik amerièkog državnog sekretara, Rièar Armitejdž, sutra dolazi u posetu u obe zemlje, zapoèinjuæi novi diplomatski pokušaj odmicanja Indije i Pakistana od same ivice rata. Amerièki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld dolazi iduæe nedelje u obe zemlje, da bi i on pokušao da smanji zategnutost.

XS
SM
MD
LG