Linkovi

Mubarak donosi novi mirovni plan za Bliski istok - 2002-06-04


Visoki egipatski funkcioneri kažu da je najvažniji deo Mubarakovog plana onaj koji predvidja proglašavanje palestinske države veæ poèetkom 2003. godine. Oni kažu da bi do proglašavanja došlo pre pregovora o granicama, o izbeglicama, o podeli Jerusalima i o rušenju izraelskih naselja. Ali savetnici kažu da neki koraci moraju biti preduzeti pre proglašavanja državnosti, ukljuèujuæi reorganizaciju palestinskih službi bezbednosti i predsednièke i parlamentarne izbore, kasnije ove godine. Prema tom planu, palestinska država bi zvanièno bila primljena u Ujedinjene nacije, posle èega bi usledili pregovori sa Izraelom koji bi vodili ka potpunom izraelskom povlaèenju sa teritorija okupiranih 1967. godine. Povlaèenje bi bilo sprovedeno u fazama, tokom tri ili èetiri godine, a garantovali bi ga Sjedinjene Države, Rusija, Ujedinjene nacije i Evropska unija. Mubarak je izjavio da je njegov plan znatno detaljniji od saudijskog predloga ”zemlja za mir,“ koji je usvojen u martu, na arapskom samitu u Bejrutu. Taj plan su Izraelci odbacili jer se u njemu insistira na povratku palestinskih izbeglica. Plan egipatskog predsednika, koji nije predoèen javnosti, navodno predvidja pravedno rešenje problema izbeglica bez posebnog pominjanja prava na povratak. U jednom nedavnom intervjuu Mubarak je rekao da æe, kada se bude sastao sa predsednikom Bušom, tražiti od njega da izvrši pritisak na Izraelce i Palestince da se vrate pregovorima. Savetnik predsednika Mubaraka, Osama el Baz, kaže da bi sada trebalo da bude jasno da ”upotreba vojne sile“ nije pravi put za okonèanje sukoba izmedju Izraelaca i Palestinaca.

Osama el Baz kaže da sila ne može okonèati ovaj konflikt i da se uz pomoæ sile dolazi samo do privremenih rešenja. Pravo rešenje æe morati da dodje od volje medjunarodne zajednice. Šef katedre za politikologiju na Kairskom univerzitetu, Hasan Nafai, kaže da predsednik Mubarak putuje u Vašington kao najuticajniji lider arapskog sveta.

”Egipat je najvažniji regionalni faktor, barem što se tièe arapskog sveta. Ako Egipat gaji rezerve prema bilo kom mirovnom planu, taj plan nikada neæe zaživeti. Zato, ako želite da uèinite bilo šta u vezi sa mirom u regionu, morate da idete preko Egipta i da saradjujete sa Egiptom.“

Oèekuje se da æe predsednik Mubarak imati bar dva dana razgovora sa predsednikom Bušom. Takodje je predvidjeno da se sastane sa potpredsednikom Dikom Èejnijem, savetnicom za nacionalnu bezbednost Kondolizom Rajs i državnim sekretarom Kolinom Pauelom.

XS
SM
MD
LG