Linkovi

Uskoro poèinje izrada Ustavne povelje - 2002-06-04


Predsednica srpskog Parlamenta Nataša Miæiæ, posle konsultacija sa šefovima poslanièkih grupa, rekla je novinarima da æe u skupštinskoj komisiji za izradu ustavne povelje buduæe zajednièke države Srbije i Crne Gore, posle odbijanja Socijalistièke partije Srbije i Stranke srpskog jedinstva da daju po jednog èlana, biti pet èlanova iz DOS–a i tri iz Demokatske stranke Srbije.

Poslanik i potpredsednik Demokratske stranke Srbije Zoran Šami izrazio je uverenje da ustavna povelja može biti završena vrlo brzo, ukoliko za to postoji dobra volja, jer, ”ni mi kao država nemamo mnogo vremena, a nema ga ni Evropa.“ Šami je zatim istakao da bi bilo dobro da u Ustavnoj komisiji budu i predstavnici opozicije jer se radi o važnom državnom pitanju. Poslanik i potpredsednik Demokratske stranke Boris Tadiæ napominje da su lideri pojedinih stranaka do sada razlièito tumaèili Beogradski sporazum što bi moglo da izazove probleme u pisanju Ustavne povelje i što kod njega stvara uverenje da æe i u pisanju Ustavne povelje biti neophodna asistencija iz inostranstva.

Predsednik Veæa graðana Savezne skupštine Dragoljub Miæunoviæ takoðe oèekuje da æe biti problema, ali kaže i da je optimista što se tièe njihovog rešavanja. ”Nadam se da æe važiti argumenti, da æe važiti slièna rešenja, saveti koje æemo dobijati od evropskih pravnika i uz jedan mukotrpan posao sporazumevanja sve to æemo moæi da završimo,“ rekao je Miæunoviæ.

A jugoslovenski šef diplomatije Goran Svilanoviæ smatra da proces izgradnje nove države Srbije i Crne Gore može biti dobra prilika da se mnoge stvari postave na zdrave temelje. Svilanoviæ se usprotivio tumaèenjima, po kojima bi pritisak meðunarodne zajednice na Srbiju ili Crnu Goru prestao ukoliko bi postale samostalne, tvrdeæi da ulazak u Savet Evrope, a potom i u Evropsku uniju podrazumeva da se svi bave našim problemima, kao što æemo i mi biti zainteresovani za stabilnost, politièki i ekonomski napredak država oko nas jer æe se to samo pozitivno odražavati i na nas.

XS
SM
MD
LG