Linkovi

Putin pojaèava napore za rešenje krize - 2002-06-04


Gospodin Putin je rekao da mu je pakistanski predsednik Pervez Mušaraf dao ”ozbiljne pozitivne signale“ u vezi sa rešavanjem vojne napetosti oko Kašmira. On je to izjavio po završetku razgovora sa predsednikom Mušarafom, a pre poèetka razgovora sa indijskim premijerom Atalom Beharijem Vadžpajiem. Putin pokušava da nagovori dvojicu lidera da se sastanu licem u lice, tokom samita u Almatiju, ali do sada mu to nije pošlo za rukom. Mušaraf je izjavio da je prihvatio poziv da poseti Moskvu, ali da datum nije odredjen. On je dodao da ne zna da li æe i premijer Vadžpaji biti tamo.

Ranije danas, predsednik Putin je odnos izmedju dve susedne zemlje naoružane nuklearnim oružjem nazvao ”eksplozivnim,“ dodajuæi da to ugrožava bezbednost èitavog potkontinenta. Na samitu, dve zemlje su nastavile da se uzajamno optužuju za napetost. Premijer Vadžpaji je rekao da je Pakistan prekršio obeæanje da æe spreèiti islamske militante da upadaju u indijski deo spornog podruèja Kašmir. On je rekao da je Mušaraf u januaru obeæao da ni jednoj teroristièkoj grupi neæe biti dozvoljeno da koristi pakistansku teritoriju. Ali, kako je rekao, infiltracija preko granice nastavljena je sledeæih meseci, a u Pakistanu i dalje postoje teroristièki logori.

Sa svoje strane, pakistanski predsednik Pervez Mušaraf rekao je da narodi južne Azije i dalje plaæaju visoku cenu zbog, kako je rekao, indijskog odbijanja da reši problem Kašmira. Mušaraf je rekao da se problem Kašmira mora rešiti u skladu sa rezolucijama Ujedinjenih nacija i željama stanovnika tog podruèja.

Dve zemlje su nagomilale milion vojnika duž zajednièke granice, posle decembarskog napada na indijski parlament za koji Indija okrivljuje militante bazirane u Pakistanu koji se bore za kontrolu nad Kašmirom. U medjuvremenu, nastavljaju se intenzivni diplomatski napori da se Indija i Pakistan ubede da ublaže opasnost od moguæeg rata. Sjedinjene Države su poslale dvoje visokih izaslanika na sastanak sa indijskim i pakistanskim liderima. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan trebalo bi da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kasnije ove nedelje u Moskvi, kako bi razgovarali o toj situaciji.

XS
SM
MD
LG