Linkovi

Skupštini Srbije predstoji novi poslovnik - 2002-06-03


Jedan od 50 poslanika DOS-a koje je zbog neredovnog prisustvovanja sednicama parlamenta Predsedništvo vladajuæe koalicije odluèilo da zameni - predsednik Privredne komore Srbije i funkcioner Demohrišæanske stranke Srbije Rade Veselinoviæ - sam je podneo ostavku na mesto poslanika u republièkoj Skupštini.

U medjuvremenu, povodom namere da se pooštri odgovornost poslanika za prisustvovanje sednicama, Skupština Srbije sutra bi trebalo da raspravlja o novom poslovniku i eventualno ga usvoji. Šef poslanièkog kluba Demokratske stranke Srbije Dejan Mihajlov ocenio je da æe DOS-a, ukoliko usvoji novi poslovnik bez konsenzusa politièkih snaga u Skupštini, produbiti parlamentarnu krizu u Srbiji. Mihajlov je izjavio da naèin na koji je rasprava o izmeni poslovnika uvrštena u dnevni red predstojeæe sednice svedoèi o uplitanju vlade u rad parlamenta i pokušaju marginalizovanja Skupštine Srbije. ”Ni Vlada, niti bilo koji drugi organ ne bi smeli da imaju bilo kakve veze sa skupštinskim Poslovnikom, a ovakav naèin izmena i dopuna Poslovnika potpuno je suprotan nekoj normalnoj proceduri,“ ocenio je Mihajlov.

Poslanik u republièkom Parlementu i profesor Pravnog fakulteta Stevan Liliæ kaže da je motiv za izmene Poslovnika poveæanje efikasnosti rada zbog opstrukcije opozicije, èiji je cilj bila destrukcija parlamenta. Poslanik Demokratske stranke Goran Vesiæ smatra takoðe da se radi o opstrukciji rada parlamenta. ”Problem sa DSS nije u tome što je ta stranka glasala protiv nekih predloga, veæ u tome što je DSS zajedno sa radikalima i socijalistima pokušala da fizièki spreèi rad Skupštine,“ rekao je Vesiæ.

Struènjaci beogradskog Instituta ekonomskih nauka upozoravaju da je neophodno da dve zaraæene strane - DOS i DSS - naprave sporazum, makar i oroèen, kako bi se stanje smirilo. Zakljuèivanjem ugovora sa Meðunarodnim monetarnim fondom stvoreni su svi eksterni uslovi za pokretanje investicionog ciklusa, ali ne sme doæi do blokade zakonodavnih aktivnosti u Skupštini Srbije, kako bi na vreme bili doneti svi reformski zakoni i izgraðena tržišna infrastruktura, rekao je saradnik Instituta ekonomskih nauka Stojan Stamenkoviæ. ”Sada imamo blokadu zakonodavnih aktivnosti u Skupštini i treba se bojati da zbog toga može biti ugrožen trogodišnji aranžman sa MMF–om,“ upozorio je Stamenkoviæ.

XS
SM
MD
LG