Linkovi

Britanski selretar za inostrane poslove Džek Stro pokušava da ublaži zategnutost izmedju Indije i Pakistana - 2002-05-29


Džek Stro se tokom poslednjeg dana turneje po južnoj Aziji, sastao sa indijskim premijerom, ministrima inostranih i unutrašnjih poslova i najvišim vojnim zvaniènicima. Stro pokušava da odmakne Indiju i Pakistan od same ivice rata. Na konferenciji za novinare sa indijskim ministrom inostranih poslova Džasvantom Singom, Stro je izneo uverenje da pakistanski predsednik Pervez Mušaraf ozbiljno namerava da prekine nasilje u indijskom Kašmiru: “Verujem da predsednik Mušaraf ima ozbiljne namere, ali kao što sam i do sada govorio, proba za sve ove stvari treba da bude akcija, a ne samo reèi. Najbitniji imperativ za pakistansko voðstvo i Vladu je da obezbede efikasno zatvaranje linije kontrole i prekid snabdevanja teroristista, boraca za slobodu, ekstremista, kako god ih zvali, koji dejstvuju u Džamuu i Kašmiru.”

Džek Stro je izjavio da Britanija odluèno podržava indijski stav prema terorizmu u Kašmiru, podsetivši da je nedavnim rezolucijama Ujedinjenih nacija stavljeno van zakona korišæenje teroristièke taktike u takozvanim “borbama za slobodu ili nacionalno osloboðenje”. Indijski ministar inostranih poslova Džasvant Sing je rekao da pozdravlja moralnu podršku Velike Britanije, ali da je njegova Vlada izgubila strpljenje sa Pakistanom: “Prošlo je veæ dovoljno vremena koje je general Mušaraf imao na raspolaganju. Vitalno je da on shvati hitnost situacije.”

Džasvant Sing je rekao da postoje predlozi za nadgledanje da bi se utvrdilo da li je prestalo prebacivanje u Kašmir, dodavši da bi ti predlozi postali aktuelni kada se - kako je rekao - “ponovo uspostavi odgovarajuæa klima”. Još jedan pokušaj ublažavanja krize je naèinio japanski premijer Ðunièiro Koizumi, koji je razgovarao preko telefona sa indijskim premijerom Atalom Biharijem Vadžpajiem. Koizumi se založio za uzdržanost, a premijer Vadžpaji je odgovorio da bi rat trebalo da se izbegne, ali da indijsko strpljenje ima granicu.

XS
SM
MD
LG