Linkovi

Lideri zemalja NATO-a i Rusije pozvali Indiju i Pakistan da svoj spor oko Kašmira reše mirnim putem - 2002-05-28


Lideri 19 zemalja èlanica NATO-a i Rusije pozvali su Indiju i Pakistan da uzmaknu sa ivice rata i da svoj spor oko Kašmira reše mirnim putem. Izveštaè Glasa Amerike sa samita NATO- Rusija, Rodžer Vilkison, javlja da je zategnuta situacija izmedju dva južnoazijska suseda bila glavna tema na ruèku uèesnika samita, koji se održava u vojnoj bazi Pratika di Mare, u blizini Rima.

Generalni sekretar NATO-a, Džordž Robertson, rekao je novinarima posle ruèka da zemlje uèesnice samita dele duboku zabrinutost zbog indijsko-pakistanske konfrontacije i opasnosti koju ona donosi, ne samo za Južnu Aziju veæ i za ceo svet: ”Predsednici i premijeri su energièno pozvali obe strane da smanje zategnutost i da obnove razgovore kako bi njihovi medjusobni problemi bili rešeni mirnim putem“.

To je bila veoma neuobièajena izjava za šefa organizacije koja normalno orgranièava svoje aktivnosti na podruèje Evrope i Atlantika. Medjutim, jedan od najviših saradnika sekretara Robertsona rekao je da je Robertson, koji je naglasio da govori i u ime zapadnog saveza i u ime Rusije, napravio izuzetak zbog opasnosti od moguæeg nuklearnog rata izmedju Indije i Pakistana. Lideri zapadnih zemalja i Rusije su upravo potpisali sporazum o stvaranju novog zajednièkog saveta i saradnji u bezbednosnim pitanjima, koji je pozdravljen kao konaèan završetak hladnog rata. Generalni sekretar Robertson je napomenuo da je ruski predsednik Putin pozvao pakistanskog predsednika Perveza Mušarafa i indijskog premijera Atala Beharija Vadžpajia na konferenciju azijskih lidera, koja se sledeæe nedelje održava u Kazahstanu. Robertson je naglasio da nastojanja predsednika Putina da tom prilikom ugovori direktan susret indijskog i pakistanskog lidera imaju punu podršku NATO-a. On je dodao da bi Indija i Pakistan trebalo da budu svesni svojih obaveza prema medjunarodnoj zajednici i da bi trebalo da iskoriste priliku za direktne kontake kako bi, putem konstruktivnih razgovora, našli izlaz iz sadašnje krize.

XS
SM
MD
LG