Linkovi

U govoru u nemaèkom parlamentu, predsednik Buš apelovao na Nemaèku i Evropu da ostanu uz Ameriku u ratu protiv terorizma - 2002-05-23


Predsednik je rekao da Amerika ne može i neæe ostati sama u borbi protiv terorizma. On je istakao da je Evropa isto kao i Sjedinjene države podložna teroristièkim napadima: ”Oni koji ne poštuju ljudsku slobodu izvrssiche napad na svakom kontinentu... Onima koji pokussavaju da pribave uzzasno naoruzzanje poznata je i karta Evrope“.

U govoru u Bundestagu, Buš se osvrnuo na lekcije istorije. On je istakao da Nemaèka i Evropa moraju da ostanu angažovane u protivteroristièkoj kampanji: ”Kao i pretnje iz neke druge ere, ni ovu ne treba da ignorišemo niti da joj popuštamo. Uz strpljenje, odluènost i odvažnost poraziæemo neprijatelje slobode“.

Buš je nemaèkim parlamentarcima rekao da pretnja ne potièe samo od terorista, veæ i od država poput Iraka koje pokušavaju da steknu oružje masovnog uništenja koje na kraju može da završi u rukama terorista. Ranije, na konferenciji za novinare sa nemaèkim kancelarom Gerhardom Šrederom, Buš je rekao da nema ratni plan, ali da opasnost od Iraka zahteva snažan odgovor: ”Mi sa tim moramo da izadjemo na kraj. Možemo da nastavimo da se pretvaramo kao da ta opasnost ne postoji. Možemo da se nadamo da æe ona jednostavno da nestane. Ali to se neæe dobro završiti i takav stav neæe nas uèiniti bezbednijim“.

Predsednik je došao u Evropu znajuæi da æe naiæi na skepsu povodom proširenja rata protiv terorizma, posebno u pitanju akcije protiv Iraka. Tokom njegove posete u Nemaèkoj su organizovane demonstracije. Nekoliko ljudi u Parlamentu su ga na kratko omeli u govoru, a neki od Nemaca osudili su njegov opis Iraka, Irana i Južne Koreje kao osovine zla. Buš je rekao da njegovi kritièari mogu da mu se suprotstavljaju ali da æe problem ostati: ”Ovo je strateški izazov. Nazovite ga kako god hoæete, kao ja - osovina zla, ili nekako drugaèije, ali recimo istinu“.

To je bilo poslednje Bušovo pojavljivanje u Berlinu, u poseti koja je trajala nešto manje od 24 sata. Sledeæa stanica je Rusija, gde amerièki predsednik treba da potpiše sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja za dve treæine u toku sledeæe decenije. Buš je pozdravio novi sporazum i pohvalio novo prijateljstvo izmedju Rusije i Sjedinjenih država. Ipak on je priznao da u odnosima izmedju dve zemlje ima i problema. Buš je rekao da æe upozoriti Ruse da ne izvoze ratnu tehnologiju Iranu. On je rakao da Rusi moraju da shvate da æe, ukoliko budu naoružavali Iran, jednoga dana to oružje možda biti upotrebljeno i protiv njih.

XS
SM
MD
LG